Knowledge Booster: G_SR_APDX Edition (19 Aug 2026)
Welcome to today's G_SR_APDX Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Double Distant signal is compulsory in these Standards of interlocking इंटरलॉकिंग के इन मानकों में डबल डिस्टेंट सिग्नल अनिवार्य है।
- A) Std IV
- B) std III
- C) both A and B
- D) Std II, Std III &Std IV
Correct Answer: Std II, Std III &Std IV
Q2. The line to be patrolled during the monsoon is divided into different sections called मानसून के दौरान गश्त की जाने वाली रेखा को विभिन्न खंडों में विभाजित किया जाता है जिन्हें कहा जाता है
- A) Block sections
- B) Engg. sections
- C) beat sections
- D) none of these
Correct Answer: beat sections
Q3. Patrolman, when there is no danger, stand on the right hand side of the train, whistle andexhibit गश्ती दल के सदस्य, जब कोई खतरा न हो, तो ट्रेन के दाहिनी ओर खड़े होकर सीटी बजाएं और संकेत दें।
- A) number plate
- B) proceed hand signal
- C) proceed with caution signal
- D) none of these
Correct Answer: number plate
Q4. Sr DOM, Sr DSTE, Sr DEN, Sr DEE jointly sign and reviewed by DRMs periodically for worksinvolving disconnection for more than सीनियर डीओएम, सीनियर डीएसटीई, सीनियर डीईएन, सीनियर डीईई द्वारा संयुक्त रूप से हस्ताक्षरित और डीआरएम द्वारा समय-समय पर समीक्षा की जाती है, उन कार्यों के लिए जिनमें 25 वर्ष से अधिक समय तक डिस्कनेक्शन शामिल होता है।
- A) 30 mins
- B) one hour
- C) two hours
- D) three hours
Correct Answer: one hour
Q5. When power supply fails in Non-electrified area, one generator can be used at a time for amaximum of गैर-विद्युतीकृत क्षेत्र में बिजली आपूर्ति बाधित होने पर, एक समय में अधिकतम एक जनरेटर का उपयोग किया जा सकता है।
- A) three hours
- B) four hours
- C) five hours
- D) eight hours
Correct Answer: four hours
Q6. Patrolling of railway line is done on following occasions रेलवे लाइन की गश्त निम्नलिखित अवसरों पर की जाती है।
- A) In the event of sudden storm or hurricane during day or night
- B) Security patrolling during civil disorders
- C) Watch at vulnerable points during monsoons
- D) All the above
Correct Answer: All the above
Q7. As and when there is change of traction and reversal of engine GLP to conduct जब भी कर्षण में परिवर्तन हो और इंजन जीएलपी का संचालन उलट जाए, तब ऐसा किया जाना चाहिए।
- A) GLP check
- B) brake continuity test
- C) both
- D) none of these
Correct Answer: brake continuity test
Q8. On D/L, to perform shunting beyond Outer most facing points/BSLB, the authority is डी/एल पर, सबसे बाहरी बिंदुओं/बीएसएलबी से परे शंटिंग करने के लिए, प्राधिकरण है
- A) T/806 + P.N
- B) T/806+ shunt key
- C) T/806 only
- D) T/806 +written memo to come back
Correct Answer: T/806 + P.N
Q9. EMU/MEMU shall be protected as per Rule 64517210, If the detention exceeds or it is likely toexceed नियम 64517210 के अनुसार ईएमयू/एमईएमयू को संरक्षित किया जाएगा, यदि हिरासत की अवधि सीमा से अधिक हो जाती है या सीमा से अधिक होने की संभावना है।
- A) 5 minutes
- B) 10 minutes
- C) 15 minutes
- D) none of these
Correct Answer: 10 minutes
Q10. The general precautions to be observed by station staff at O H E worked station is depicted inappendix ओ एच ई वर्क स्टेशन पर स्टेशन कर्मचारियों द्वारा बरती जाने वाली सामान्य सावधानियों को परिशिष्ट में दर्शाया गया है।
- A) G ?
- B) B ?
- C) C ?
- D) A ?
Correct Answer: G ?
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!