Knowledge Booster: G_SR Edition (07 Mar 2026)
Welcome to today's G_SR Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. In case of Class D ? stations, Warning Board ? is provided on approach end in rear of the D;class station from ENGINE STOP ? board at distance of क्लास डी स्टेशनों के मामले में, इंजन स्टॉप बोर्ड से दूरी पर, डी क्लास स्टेशन के पीछे, पहुँच छोर पर चेतावनी बोर्ड लगाया जाता है।
- A) 800mtrs
- B) 1000 mtrs
- C) 1200mtrs
- D) 1500mtrs
Correct Answer: 1200mtrs
Q2. The colour lights exhibited in Position light shunt signal in OFF ? position is OFF स्थिति में पोजीशन लाइट शंट सिग्नल में प्रदर्शित रंगीन लाइटें क्या हैं?
- A) two white lights horizontally
- B) two white lights diagonally
- C) two green lights
- D) two yellow lights
Correct Answer: two white lights diagonally
Q3. The second and subsequent trains running in the wrong direction during TSL working onAutomatic block system shall proceed with a speed of टीएसएल (TSL) के स्वचालित ब्लॉक सिस्टम पर काम करने के दौरान गलत दिशा में चलने वाली दूसरी और उसके बाद की ट्रेनें निम्नलिखित गति से चलेंगी:
- A) 25kmph
- B) 15/10 kmph
- C) normal speed
- D) 15/8 kmph
Correct Answer: normal speed
Q4. SWR should be issued afresh once in एसडब्ल्यूआर को एक बार फिर से जारी किया जाना चाहिए।
- A) 3 years
- B) 5 years
- C) one year after completion of half years
- D) 10 years
Correct Answer: 5 years
Q5. The Loco Pilot and guard will be given three No of L R trips before they are booked forregular working including one trip between लोको पायलट और गार्ड को नियमित कार्य पर नियुक्त किए जाने से पहले तीन एल आर ट्रिप दी जाएंगी, जिनमें एक ट्रिप बीच में होगी।
- A) sunset to sunrise
- B) 06.00hrs to 20.00hrs
- C) 21.00hrs to 07.00hrs
- D) 22.00hrs to 06.00hrs
Correct Answer: 22.00hrs to 06.00hrs
Q6. When engine disabled, LP will request the Guard to arrange for a relief engine if the LPexpects that putting the engine in working order will take more than जब इंजन खराब हो जाता है, तो एलपी गार्ड से वैकल्पिक इंजन की व्यवस्था करने का अनुरोध करेगा यदि एलपी को लगता है कि इंजन को ठीक करने में इससे अधिक समय लगेगा।
- A) 5 minutes
- B) 10 minutes
- C) 20 minutes
- D) 30 minutes
Correct Answer: 5 minutes
Q7. Damaged vehicle/engine when attached to a goods train shall be accompanied by acompetent railway servant deputed by the मालगाड़ी से जुड़े क्षतिग्रस्त वाहन/इंजन के साथ रेलवे द्वारा नियुक्त एक सक्षम कर्मचारी का होना अनिवार्य है।
- A) mechanical department
- B) operating department
- C) S & T department
- D) none of these
Correct Answer: mechanical department
Q8. While performing shunting, the points which are not protected by signals must be locked byfollowing methods शंटिंग करते समय, सिग्नल द्वारा सुरक्षित न किए गए बिंदुओं को निम्नलिखित विधियों द्वारा लॉक किया जाना चाहिए।
- A) clamped and padlocked
- B) cotter bolted and padlocked
- C) Either A or B
- D) none of these
Correct Answer: Either A or B
Q9. For coaching trains at the originating station the Guard shall ensure before signing in BPC प्रारंभिक स्टेशन पर ट्रेनों को चलाने के लिए गार्ड को बीपीसी में हस्ताक्षर करने से पहले सुनिश्चित करना होगा।
- A) endorsement by the station staff
- B) endorsement by the Guard
- C) endorsement by the TXR staff
- D) none of the above
Correct Answer: endorsement by the TXR staff
Q10. At station where separate shunting staff are not employed, shunting operations shall bepersonally supervised by जिन स्टेशनों पर अलग से शंटिंग स्टाफ नियुक्त नहीं है, वहां शंटिंग संचालन की व्यक्तिगत रूप से निगरानी की जाएगी।
- A) points man
- B) Loco pilot
- C) SM
- D) Guard
Correct Answer: Guard
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!