Knowledge Booster: GDCE Edition (28 Sep 2026)
Welcome to today's GDCE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Which of the following rivers passes through Rajasthan? निम्नलिखित में से कौन सी नदी राजस्थान से होकर गुजरती है?
- A) Ganga
- B) Godavari
- C) Chambal
- D) Krishna
Correct Answer: Chambal
Explanation: Chambal
Q2. Rafael Nadal is the brand ambassador of which Indian technology brand? राफेल नडाल किस भारतीय प्रौद्योगिकी ब्रांड के ब्रांड एंबेसडर हैं?
- A) TCS
- B) WIPRO
- C) INFOSYS
- D) Reliance
Correct Answer: INFOSYS
Explanation: INFOSYS
Q3. Illumination level is measured in terms of प्रकाश स्तर को निम्न के संदर्भ में मापा जाता है:
- A) Volt
- B) Ampere
- C) Lux
- D) Ohm
Correct Answer: Lux
Explanation: Lux
Q4. The book titled ‘Memories Never Die, was launched as a tribute to? ‘मेमोरीज नेवर डाई’ नामक पुस्तक का विमोचन श्रद्धांजलि के रूप में किया गया था।
- A) Atal Bihari Bajpai
- B) Abdul Kalam
- C) Pranab Mukherjee
- D) Manmohan Singh
Correct Answer: Abdul Kalam
Explanation: Abdul Kalam
Q5. Electric Current = विद्युत धारा =
- A) Volts/Watts
- B) KiloVolts/Watts
- C) Watts/Kilovolts
- D) Watts/Volts
Correct Answer: Watts/Volts
Explanation: Watts/Volts
Q6. Who is the chairman of Rajyasabha? राज्यसभा के अध्यक्ष कौन हैं?
- A) Prime Minister
- B) Governor
- C) Vice President of India
- D) President of India
Correct Answer: Vice President of India
Explanation: Vice President of India
Q7. What is the new logo of Twitter after replacing the ‘bird’ logo? पक्षी वाले लोगो को बदलने के बाद ट्विटर का नया लोगो क्या है?
- A) Alphabet X
- B) Rocket
- C) Tesla Car
- D) Chat Symbol
Correct Answer: Alphabet X
Explanation: Alphabet X
Q8. Which Indian chess player defeated Magnus Carlsen in the Norway Chess blitz tournament? नॉर्वे शतरंज ब्लिट्ज टूर्नामेंट में किस भारतीय शतरंज खिलाड़ी ने मैग्नस कार्लसन को हराया?
- A) R Praggnananda
- B) D Gukesh
- C) Nihal Sarin
- D) Arjun Erigaisi
Correct Answer: D Gukesh
Explanation: D Gukesh
Q9. In a certain language, FIRE is coded as DGPC, What will be the Last letter of the Coded word for SHOT? किसी भाषा में FIRE को DGPC के रूप में कोडित किया जाता है। SHOT शब्द के लिए कोडित शब्द का अंतिम अक्षर क्या होगा?
- A) P
- B) Q
- C) R
- D) S
Correct Answer: R
Explanation: R
Q10. When do we celebrate Ambedkar Jayanti? हम अंबेडकर जयंती कब मनाते हैं?
- A) 06-Dec
- B) 23-Sep
- C) 10-May
- D) 14-Apr
Correct Answer: 14-Apr
Explanation: 14-Apr
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!