Knowledge Booster: General Knowledge Edition (16 Sep 2026)
Welcome to today's General Knowledge Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. किस खेल में ‘स्मैश’ शब्द प्रयोग होता है? / "Smash" is commonly used in which sport?
- A) Hockey
- B) Golf
- C) Badminton
- D) Polo
Correct Answer: Badminton
Q2. डेडिकेटेड फ्रेट कॉरिडोर (DFC) का मुख्य उद्देश्य क्या है? / What is the main objective of Dedicated Freight Corridor?
- A) Faster goods transport
- B) Passenger comfort
- C) Tourism promotion
- D) Military use
Correct Answer: Faster goods transport
Q3. What was the real name of Dinabandhu Mitra? [ दीनबंधु मित्र का वास्तविक नाम क्या था? ]
- A) Kalachand Mitra [ कालाचंद मित्रा ]
- B) Gandharva Narayan Mitra [ गंधर्व नारायण मित्र ]
- C) Swarno Kumar Mitra [ स्वर्णो कुमार मित्रा ]
- D) None of the above [ इनमे से कोई भी नहीं ]
Correct Answer: Gandharva Narayan Mitra [ गंधर्व नारायण मित्र ]
Q4. भारत में स्पेस एप्लीकेशन सेंटर कहाँ स्थित है? / Where is the Space Applications Centre located in India?
- A) Ahmedabad / अहमदाबाद
- B) Bengaluru / बेंगलुरु
- C) Chennai / चेन्नई
- D) Pune / पुणे
Correct Answer: Ahmedabad / अहमदाबाद
Q5. नमक और पानी का मिश्रण क्या कहलाता है? / Salt dissolved in water is called?
- A) Element
- B) Compound
- C) Solution
- D) Suspension
Correct Answer: Solution
Q6. विश्व बैंक का मुख्यालय कहाँ है? / Where is the World Bank headquartered?
- A) Geneva / जेनेवा
- B) Washington, D.C. / वाशिंगटन
- C) New York / न्यूयॉर्क
- D) London / लंदन
Correct Answer: Washington, D.C. / वाशिंगटन
Q7. भारत में आपातकाल की घोषणा कौन करता है? / Who declares Emergency in India?
- A) Governor
- B) Prime Minister
- C) Chief Justice
- D) President
Correct Answer: President
Q8. 2025 में भारत ने किस सतत उत्पाद का व्यावसायिक उत्पादन शुरू किया? / In 2025, India began commercial production of which sustainable product?
- A) बायो-प्लास्टिक
- B) बायो-इथेनॉल
- C) बायो-बिटुमेन
- D) बायो-डीजल
Correct Answer: बायो-बिटुमेन
Q9. सार्क (SAARC) का मुख्यालय कहां स्थित है? / Where is SAARC headquarters?
- A) Kathmandu / काठमांडू
- B) New Delhi / नई दिल्ली
- C) Dhaka / ढाका
- D) Colombo / कोलंबो
Correct Answer: Kathmandu / काठमांडू
Q10. Gulf of Mannar is separated from Palk Bay by which of the following? [ मन्नार की खाड़ी निम्नलिखित में से किसके द्वारा पाक खाड़ी से अलग होती है? ]
- A) Gulf of Katchh [ कच्छ की खाड़ी ]
- B) Gulf of Khambat [ खम्बात की खाड़ी ]
- C) Adam’s Bridge [ एडम ब्रिज ]
- D) None of the above [ इनमे से कोई भी नहीं ]
Correct Answer: Adam’s Bridge [ एडम ब्रिज ]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!