Knowledge Booster: Law Edition (12 Oct 2026)
Welcome to today's Law Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Section 20 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 20 Sale of Goods Act deal with?
- A) Sale by private agreement
- B) Sale by description
- C) Sale by sample
- D) Sale by public auction
Correct Answer: Sale by sample
Q2. Section 3 Railway Act किससे संबंधित है? What does Section 3 of the Railway Act deal with?
- A) Railway charges
- B) Control of Government over railways
- C) Railway employees
- D) Railway claims
Correct Answer: Control of Government over railways
Q3. Section 15 CPC किससे संबंधित है? What does Section 15 CPC deal with?
- A) Jurisdiction of civil court
- B) Judgment execution
- C) Pleadings
- D) Appeal
Correct Answer: Jurisdiction of civil court
Q4. Section 11 Act किससे संबंधित है? What does Section 11 of the Act relate to?
- A) Appeal rules
- B) Court procedure for eviction
- C) Penalty
- D) Jurisdiction
Correct Answer: Court procedure for eviction
Q5. Arbitration Tribunal का निर्णय कितने समय में enforce किया जा सकता है? In how much time can the decision of the Arbitration Tribunal be enforced?
- A) Within 1 month
- B) Immediately
- C) After Court Approval
- D) Within 6 months
Correct Answer: Immediately
Q6. Section 5 Easement Act में कौन-सी विधि है? Which method is there in Section 5 Easement Act?
- A) Implied Easement
- B) Express Easement
- C) Natural Easement
- D) All of the above
Correct Answer: All of the above
Q7. Section 69 Partnership Act किससे संबंधित है? What does Section 69 Partnership Act relate to?
- A) Dissolution
- B) Accounts & Audit
- C) Registration of firms
- D) Liabilities
Correct Answer: Registration of firms
Q8. Contract breach होने पर remedies कौन दे सकता है? Who can provide remedies in case of contract breach?
- A) Arbitrator only
- B) Court only
- C) Parties only
- D) Govt
Correct Answer: Court only
Q9. Admission किस प्रकार का evidence है? What type of evidence is Admission?
- A) Oral and documentary
- B) Only oral
- C) Only documentary
- D) None
Correct Answer: Oral and documentary
Q10. Minimum Wages Act का मुख्य उद्देश्य क्या है? What is the main objective of the Minimum Wages Act?
- A) Factories safety
- B) Industrial disputes समाधान
- C) Wages timely payment
- D) कामगारों के लिए न्यूनतम वेतन निर्धारित करना
Correct Answer: कामगारों के लिए न्यूनतम वेतन निर्धारित करना
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!