Knowledge Booster: LOCO_LDCE Edition (14 Oct 2026)
Welcome to today's LOCO_LDCE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. नोर्मली क्लोज़ स्प्रिंग लोडेड स्विच कौन सी है? Which is a normally close spring loaded switch?
- A) BLRDJ
- B) BP 1 DJ
- C) BP 2 DJ
- D) BLDJ
Correct Answer: BP 1 DJ
Q2. निम्न मे से कौन सी लिंक स्विच है? Which of the following is a link switch?
- A) QOP-1 / 2
- B) HPT-1 / 2
- C) HOBA
- D) उपरोक्त मे से कोई नहीं
Correct Answer: HPT-1 / 2
Q3. MEMU के ट्रान्सफार्मर की रेटिंग क्या है? What is the rating of the transformer of MEMU?
- A) 3900 kva
- B) 5400 kva
- C) 1000 kva
- D) 1100 kva
Correct Answer: 1000 kva
Q4. C जम्पर किसका है? Whose jumper is C?
- A) EP ब्रेक
- B) बेल कोड
- C) ट्रैक्शन
- D) उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Answer: बेल कोड
Q5. हारमोनिक फिल्टर के रेजिस्टन्स कहाँ पर लगे हैं? Where are the resistors of the harmonic filter located?
- A) HB-1 मे
- B) SB-1 मे
- C) लोको की छत पर
- D) अंडर फ्रेम मे
Correct Answer: लोको की छत पर
Q6. WAG-9 (H) लोको का अधिकतम ट्रेक्टिव एफर्ट कितना है? What is the maximum tractive effort of WAG-9 (H) loco?
- A) 458 KN
- B) 520 KN
- C) 258 KN
- D) 322॰6 KN
Correct Answer: 520 KN
Q7. नोचिंग के समय यदि DMH के उपर से हाथ उठ जाता है, तो क्या होगा? What happens if the hand goes over the DMH while notching?
- A) BP ड्रॉप
- B) नोच 0
- C) ABB ट्रिप
- D) A और B दोनों
Correct Answer: A और B दोनों
Q8. WAG-7 लोको मे रिहोस्टेटिक ब्रेकिंग के दौरान QE रिले इनरजाइज़ होने पर क्या होगा ? What will happen if QE relay gets energized during rheostatic braking in WAG-7 loco?
- A) DJ ट्रिप होगा
- B) C-145 ओपन होगा
- C) ऑटो रिग्रेशन होगा
- D) LSDBR प्रकाशित होगा
Correct Answer: ऑटो रिग्रेशन होगा
Q9. CCB वाले लोको मे, बैंकिंग अवस्था मे, मोड स्विच की वर्किंग केब क्या पोजीशन होगी? In a CCB equipped loco, what will be the working cab position of the mode switch in banking condition?
- A) लीड
- B) ट्रेल
- C) HLPR
- D) टेस्ट
Correct Answer: HLPR
Q10. WAP-5 लोको मे MCPA (बेबी कोंप्रेसर) कहाँ पर लगा है? Where is the MCPA (Baby Compressor) installed in WAP-5 loco?
- A) अंडर फ्रेम मे
- B) SB-2 के पास
- C) HB-1 के नीचे
- D) न्यूमेटिक पेनल के सामने
Correct Answer: न्यूमेटिक पेनल के सामने
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!