Knowledge Booster: Lucent Edition (29 Aug 2026)
Welcome to today's Lucent Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. पेनिसिलिन किससे प्राप्त होता है? / Penicillin is obtained from what?
- A) Fungus / कवक
- B) Bacteria / बैक्टीरिया
- C) Algae / शैवाल
- D) Protozoa / प्रोटोजोआ
Correct Answer: Fungus / कवक
Q2. माइटोकॉन्ड्रिया को क्या कहा जाता है? / What is mitochondria called?
- A) Protein factory
- B) Suicide bag
- C) Powerhouse of the cell
- D) Control center
Correct Answer: Powerhouse of the cell
Q3. मानव त्वचा का अध्ययन करने वाली विज्ञान क्या कहलाती है? / What is the study of human skin called?
- A) Dermatology / डर्मेटोलॉजी
- B) Osteology / ऑस्टियोलॉजी
- C) Hematology / हीमैटोलॉजी
- D) Pathology / पैथोलॉजी
Correct Answer: Dermatology / डर्मेटोलॉजी
Q4. सिंधु घाटी सभ्यता में "धौलावीरा" किस वर्तमान राज्य में स्थित है? / Dholavira of the Indus Valley Civilization is located in which present-day state?
- A) Gujarat / गुजरात
- B) Rajasthan / राजस्थान
- C) Punjab / पंजाब
- D) Haryana / हरियाणा
Correct Answer: Gujarat / गुजरात
Q5. ग्रीनहाउस प्रभाव किस गैस से उत्पन्न होता है? / Which gas causes the greenhouse effect?
- A) Carbon dioxide / कार्बन डाइऑक्साइड
- B) Oxygen / ऑक्सीजन
- C) Nitrogen / नाइट्रोजन
- D) Hydrogen / हाइड्रोजन
Correct Answer: Carbon dioxide / कार्बन डाइऑक्साइड
Q6. फोटोरेस्पिरेशन किसमें होता है? / Photorespiration occurs in?
- A) C4 plants
- B) C3 plants
- C) CAM plants
- D) Algae only
Correct Answer: C3 plants
Q7. कौन-सा विटामिन एंटीऑक्सीडेंट के रूप में कार्य करता है? / Which vitamin acts as an antioxidant?
- A) Vitamin K
- B) Vitamin E
- C) Vitamin D
- D) Vitamin B12
Correct Answer: Vitamin E
Q8. पित्तरस कहाँ से निकलता है? / Bile is secreted from where?
- A) Liver / यकृत
- B) Pancreas / अग्न्याशय
- C) Kidney / गुर्दा
- D) Stomach / आमाशय
Correct Answer: Liver / यकृत
Q9. ATP का पूरा नाम क्या है? / What is the full form of ATP? (Biology)
- A) Adenosine Triphosphate
- B) Alanine Triphosphate
- C) Adenine Diphosphate
- D) Ammonium Phosphate
Correct Answer: Adenosine Triphosphate
Q10. ‘क्लोरोप्लास्ट’ कहाँ पाया जाता है? / Where is chloroplast found?
- A) Only in plant cells / केवल पादप कोशिका में
- B) Only in animal cells / केवल जंतु कोशिका में
- C) In bacteria / बैक्टीरिया में
- D) In fungi / कवक में
Correct Answer: Only in plant cells / केवल पादप कोशिका में
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!