Knowledge Booster: MSOP Edition (10 Sep 2026)
Welcome to today's MSOP Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. What is Model Schedule Of Power (MSOP)? पावर का मॉडल शेड्यूल (एमएसओपी) क्या है?
- A) Delegation of Powers
- B) General principles
- C) Authority on constitution
- D) Sacred text
Correct Answer: Delegation of Powers
Q2. Who is the nodal officer for MSOP on Zonal Railways? जोनल रेलवे पर MSOP के लिए नोडल अधिकारी कौन है?
- A) AGM
- B) Secretary to GM
- C) DGM/G
- D) Secretary to PG
Correct Answer: DGM/G
Q3. Which of the following is not the part of MSOP? निम्नलिखित में से कौन MSOP का भाग नहीं है?
- A) Security Matters
- B) Works matters
- C) Service Matters
- D) Miscellaneous matters
Correct Answer: Service Matters
Q4. As per the Latest MSOP, GM has __________ to sanction any detailed estimate, including the cost escalation,irrespective of the value subject to the change in scope of work within 20% of the approved cost नवीनतम एमएसओपी के अनुसार, जीएम के पास लागत वृद्धि सहित किसी भी विस्तृत अनुमान को मंजूरी देने के लिए __________ है, भले ही स्वीकृत लागत के 20% के भीतर कार्य के दायरे में परिवर्तन के अधीन मूल्य कुछ भी हो।
- A) Powers up to Rs.200 Crores
- B) Powers up to Rs.100 Crores
- C) Powers up to Rs.1000 Crores
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q5. Which one of the following pair is incorrect in regard MSOP ? MSOP के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा युग्म गलत है?
- A) Part A - Works
- B) Part B - Medical
- C) Part D - Stores
- D) Part G - Commercial
Correct Answer: Part G - Commercial
Q6. MSOP stands for ------- Schedule Of Powers MSOP का मतलब है ------- शक्तियों की अनुसूची
- A) Money
- B) Monetary
- C) Model
- D) Multiple
Correct Answer: Model
Q7. What is Model Schedule Of Power (MSOP)? पावर का मॉडल शेड्यूल (एमएसओपी) क्या है?
- A) Delegation of Powers
- B) General principles
- C) Authority on constitution
- D) Sacred text
Correct Answer: Delegation of Powers
Q8. GM has powers to create the ______________post (Hint: MSOP - Model Schedule Of Powers) जीएम के पास ______________ पद बनाने की शक्तियां हैं (संकेत: एमएसओपी - शक्तियों की मॉडल अनुसूची)
- A) Non-Gazetted Permanent
- B) Non-Gazetted Temporary
- C) Non-Gazetted Work charged
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q9. General Manager has __________ Powers (Hint: MSOP) महाप्रबंधक के पास __________ शक्तियां हैं (संकेत: MSOP)
- A) Positive powers
- B) Negative powers
- C) Both
- D) Neither
Correct Answer: Negative powers
Q10. Which one of the following pair is incorrect in regard MSOP MSOP के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा युग्म गलत है
- A) Part D - Stores
- B) Part E - Miscellaneous
- C) Part F - Establishment
- D) Part B - Medical
Correct Answer: Part E - Miscellaneous
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!