Knowledge Booster: MSOP Edition (14 Oct 2026)
Welcome to today's MSOP Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Annexure-1 in Model SOP 2018 is related to which topic? | मॉडल एसओपी 2018 का अनुलग्नक-1 किस विषय से संबंधित है?
- A) Delegation of Powers to GMs
- B) Delegation of Powers to GMs & DRMs
- C) Security Matters
- D) Commercial Matters
Correct Answer: Delegation of Powers to GMs
Explanation: Delegation of Powers to GMs Annexure-1 में Rly. Bd. Ltr. No. FX(II)-2015/PW/7 dated 12.06.2017 के माध्यम से Delegation of Powers to GMs दिया गया है।
Q2. What does Part-F of Model SOP 2018 deal with? | मॉडल एसओपी 2018 का भाग-एफ किस विषय से संबंधित है?
- A) Works Matters
- B) Establishment Matters
- C) Security Matters
- D) Stores Matters
Correct Answer: Establishment Matters
Explanation: Establishment Matters Part-F = Establishment Matters, F1–F70।
Q3. First MSOP issued in the year वर्ष में पहला MSOP जारी किया गया
- A) 2017
- B) 2018
- C) 209
- D) 2020
Correct Answer: 2017
Explanation: Explanation : First MSOP issued on October, 2017. Revised MSOP issued on July, 2018 पहला MSOP अक्टूबर, 2017 को जारी किया गया। संशोधित MSOP जुलाई, 2018 को जारी किया गया
Q4. What are the sections in Security Matters? | सिक्योरिटी मैटर्स में कौन-कौन से अनुभाग हैं?
- A) G1–G5
- B) G1–G7
- C) G1–G10
- D) G1–G12
Correct Answer: G1–G7
Explanation: G1–G7 PDF में G1–G7 दिया है।
Q5. What are the sections in Medical Matters? | मेडिकल मैटर्स में कौन-कौन से अनुभाग हैं?
- A) B1–B52
- B) B1–B61
- C) B1–B70
- D) B1–B78
Correct Answer: B1–B52
Explanation: B1–B52 PDF में B1–B52 दिया है।
Q6. What does Part-B of Model SOP 2018 deal with? | मॉडल एसओपी 2018 का भाग-बी किस विषय से संबंधित है?
- A) Works Matters
- B) Medical Matters
- C) Miscellaneous Matters
- D) Security Matters
Correct Answer: Medical Matters
Explanation: Medical Matters Part-B = Medical Matters, B1–B52।
Q7. In which part is Commercial Matters in Model SOP 2018? | मॉडल एसओपी 2018 में वाणिज्यिक मामले किस भाग में आते हैं?
- A) Part-C
- B) Part-D
- C) Part-E
- D) Part-F
Correct Answer: Part-E
Explanation: Part-E Part-E = Commercial Matters।
Q8. MSOP stands for ------- Schedule Of Powers MSOP का मतलब है ------- शक्तियों की अनुसूची
- A) Money
- B) Monetary
- C) Model
- D) Multiple
Correct Answer: Model
Explanation: Explanation : MSOP was issued in October 2017. The revised MSOP issued in July 2018 What is Delegation?
Q9. In which part is Security Matters in Model SOP 2018? | मॉडल एसओपी 2018 के किस भाग में सुरक्षा संबंधी मामले शामिल हैं?
- A) Part-E
- B) Part-F
- C) Part-G
- D) Annexure-1
Correct Answer: Part-G
Explanation: Part-G Part-G = Security Matters।
Q10. How many sections of Works Matters are there in Model SOP 2018? | मॉडल एसओपी 2018 में वर्क्स मैटर्स के कितने सेक्शन हैं?
- A) A1–A52
- B) A1–A61
- C) A1–A70
- D) A1–A78
Correct Answer: A1–A61
Explanation: A1–A61 PDF में PART-A: Works Matters A1–A61 दिया है।
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!