Knowledge Booster: MSOP Edition (15 Oct 2026)
Welcome to today's MSOP Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. What is Model Schedule Of Power (MSOP)? पावर का मॉडल शेड्यूल (एमएसओपी) क्या है?
- A) Delegation of Powers
- B) General principles
- C) Authority on constitution
- D) Sacred text
Correct Answer: Delegation of Powers
Q2. Annexure-1 in Model SOP 2018 is related to which topic? | मॉडल एसओपी 2018 का अनुलग्नक-1 किस विषय से संबंधित है?
- A) Delegation of Powers to GMs
- B) Delegation of Powers to GMs & DRMs
- C) Security Matters
- D) Commercial Matters
Correct Answer: Delegation of Powers to GMs
Q3. What does Part-C of Model SOP 2018 deal with? | मॉडल एसओपी 2018 का भाग-सी किस विषय से संबंधित है?
- A) Commercial Matters
- B) Miscellaneous Matters
- C) Establishment Matters
- D) Stores Matters
Correct Answer: Miscellaneous Matters
Q4. What does Part-G of Model SOP 2018 deal with? | मॉडल एसओपी 2018 का भाग-जी किस बारे में है?
- A) Security Matters
- B) Commercial Matters
- C) Establishment Matters
- D) Medical Matters
Correct Answer: Security Matters
Q5. GM has powers to create the ______________post (Hint: MSOP - Model Schedule Of Powers) जीएम के पास ______________ पद बनाने की शक्तियां हैं (संकेत: एमएसओपी - शक्तियों की मॉडल अनुसूची)
- A) Non-Gazetted Permanent
- B) Non-Gazetted Temporary
- C) Non-Gazetted Work charged
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q6. What does Part-A of Model SOP 2018 deal with? | मॉडल एसओपी 2018 के भाग-ए में किन विषयों पर चर्चा की गई है?
- A) Medical Matters
- B) Works Matters
- C) Stores Matters
- D) Establishment Matters
Correct Answer: Works Matters
Q7. What are the sections in Stores Matters? | स्टोर्स मैटर्स में कौन-कौन से सेक्शन हैं?
- A) D1–D36
- B) D1–D47
- C) D1–D52
- D) D1–D61
Correct Answer: D1–D47
Q8. As per the Latest MSOP, GM has __________ to sanction any detailed estimate, including the cost escalation,irrespective of the value subject to the change in scope of work within 20% of the approved cost नवीनतम एमएसओपी के अनुसार, जीएम के पास लागत वृद्धि सहित किसी भी विस्तृत अनुमान को मंजूरी देने के लिए __________ है, भले ही स्वीकृत लागत के 20% के भीतर कार्य के दायरे में परिवर्तन के अधीन मूल्य कुछ भी हो।
- A) Powers up to Rs.200 Crores
- B) Powers up to Rs.100 Crores
- C) Powers up to Rs.1000 Crores
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q9. What does Part-B of Model SOP 2018 deal with? | मॉडल एसओपी 2018 का भाग-बी किस विषय से संबंधित है?
- A) Works Matters
- B) Medical Matters
- C) Miscellaneous Matters
- D) Security Matters
Correct Answer: Medical Matters
Q10. Which one of the following pair is incorrect in regard MSOP ? MSOP के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा युग्म गलत है?
- A) Part A - Works
- B) Part B - Medical
- C) Part D - Stores
- D) Part G - Commercial
Correct Answer: Part G - Commercial
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!