Knowledge Booster: MSOP Edition (27 Aug 2026)
Welcome to today's MSOP Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. First MSOP issued in the year वर्ष में पहला MSOP जारी किया गया
- A) 2017
- B) 2018
- C) 209
- D) 2020
Correct Answer: 2017
Q2. Who is the nodal officer for MSOP on Zonal Railways? जोनल रेलवे पर MSOP के लिए नोडल अधिकारी कौन है?
- A) AGM
- B) Secretary to GM
- C) DGM/G
- D) Secretary to PG
Correct Answer: DGM/G
Q3. Which one of the following pair is Incorrect in regard to MSOP ? एमएसओपी के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा युग्म गलत है? MSOP के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सी जोड़ी गलत है? एमएसओपी के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा युग्म गलत है?
- A) Part A - Works
- B) Part B - Medical
- C) Part C - Miscellaneous
- D) Part G - Commercial
Correct Answer: Part G - Commercial
Q4. Which of the following is not the part of MSOP? निम्नलिखित में से कौन MSOP का भाग नहीं है?
- A) Security Matters
- B) Works matters
- C) Service Matters
- D) Miscellaneous matters
Correct Answer: Service Matters
Q5. GM has powers to create the ______________post (Hint: MSOP - Model Schedule Of Powers) जीएम के पास ______________ पद बनाने की शक्तियां हैं (संकेत: एमएसओपी - शक्तियों की मॉडल अनुसूची)
- A) Non-Gazetted Permanent
- B) Non-Gazetted Temporary
- C) Non-Gazetted Work charged
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q6. MSOP stands for ------- Schedule Of Powers MSOP का मतलब है ------- शक्तियों की अनुसूची
- A) Money
- B) Monetary
- C) Model
- D) Multiple
Correct Answer: Model
Q7. As per the Latest MSOP, GM has __________ to sanction any detailed estimate, including the cost escalation,irrespective of the value subject to the change in scope of work within 20% of the approved cost नवीनतम एमएसओपी के अनुसार, जीएम के पास लागत वृद्धि सहित किसी भी विस्तृत अनुमान को मंजूरी देने के लिए __________ है, भले ही स्वीकृत लागत के 20% के भीतर कार्य के दायरे में परिवर्तन के अधीन मूल्य कुछ भी हो।
- A) Powers up to Rs.200 Crores
- B) Powers up to Rs.100 Crores
- C) Powers up to Rs.1000 Crores
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q8. What is Model Schedule Of Power (MSOP)? पावर का मॉडल शेड्यूल (एमएसओपी) क्या है?
- A) Delegation of Powers
- B) General principles
- C) Authority on constitution
- D) Sacred text
Correct Answer: Delegation of Powers
Q9. If no PHOD is posted, ________ can exercise the powers of PHOD. (Hint: MSOP) यदि कोई PHOD पोस्ट नहीं किया गया है, तो ________ PHOD की शक्तियों का प्रयोग कर सकता है। (संकेत: एमएसओपी)
- A) HOD
- B) AGM
- C) PHOD of Sister Dept
- D) CHOD
Correct Answer: CHOD
Q10. Which one of the following pair is incorrect in regard MSOP MSOP के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा युग्म गलत है
- A) Part D - Stores
- B) Part E - Miscellaneous
- C) Part F - Establishment
- D) Part B - Medical
Correct Answer: Part E - Miscellaneous
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!