Knowledge Booster: MSOP Edition (29 Sep 2026)
Welcome to today's MSOP Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. GM has powers to create the ______________post (Hint: MSOP - Model Schedule Of Powers) जीएम के पास ______________ पद बनाने की शक्तियां हैं (संकेत: एमएसओपी - शक्तियों की मॉडल अनुसूची)
- A) Non-Gazetted Permanent
- B) Non-Gazetted Temporary
- C) Non-Gazetted Work charged
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Explanation: Explanation : GM has no power to create Permanent / Temporary / Work chaged posts of Gazetted or Non Gazetted
Q2. What does Part-G of Model SOP 2018 deal with? | मॉडल एसओपी 2018 का भाग-जी किस बारे में है?
- A) Security Matters
- B) Commercial Matters
- C) Establishment Matters
- D) Medical Matters
Correct Answer: Security Matters
Explanation: Security Matters Part-G = Security Matters, G1–G7।
Q3. What is Model Schedule Of Power (MSOP)? पावर का मॉडल शेड्यूल (एमएसओपी) क्या है?
- A) Delegation of Powers
- B) General principles
- C) Authority on constitution
- D) Sacred text
Correct Answer: Delegation of Powers
Explanation: Explanation : What is Delegation? 1. Entrusting of Authority, Power and Responsibility to another. (normally from a Boss to subordinate Manager) to carry out specific activities. 2. Process of distributing the work among Members in Organization. (Similar one is Head of the Family distributing the wedding work among the family members) 3. One of the core concepts of management leadership. 4. Shifting power as well as responsibility to team members. 5. Empowering frontline officials with adequate administrative financial powers.
Q4. What are the sections in Security Matters? | सिक्योरिटी मैटर्स में कौन-कौन से अनुभाग हैं?
- A) G1–G5
- B) G1–G7
- C) G1–G10
- D) G1–G12
Correct Answer: G1–G7
Explanation: G1–G7 PDF में G1–G7 दिया है।
Q5. What are the sections in Establishment Matters? | एस्टैब्लिशमेंट मैटर्स में कौन-कौन से अनुभाग हैं?
- A) F1–F61
- B) F1–F70
- C) F1–F78
- D) F1–F80
Correct Answer: F1–F70
Explanation: F1–F70 PDF में F1–F70 दिया है।
Q6. What does Part-E of Model SOP 2018 deal with? | मॉडल एसओपी 2018 का भाग-ई किस विषय से संबंधित है?
- A) Establishment Matters
- B) Medical Matters
- C) Commercial Matters
- D) Security Matters
Correct Answer: Commercial Matters
Explanation: Commercial Matters Part-E = Commercial Matters, E1–E36।
Q7. What are the sections in Stores Matters? | स्टोर्स मैटर्स में कौन-कौन से सेक्शन हैं?
- A) D1–D36
- B) D1–D47
- C) D1–D52
- D) D1–D61
Correct Answer: D1–D47
Explanation: D1–D47 PDF में D1–D47 दिया है।
Q8. What are the sections in Miscellaneous Matters? | विविध मामलों में कौन-कौन से अनुभाग हैं?
- A) C1–C61
- B) C1–C70
- C) C1–C78
- D) C1–C80
Correct Answer: C1–C78
Explanation: C1–C78 PDF में C1–C78 दिया है।
Q9. In which part is Commercial Matters in Model SOP 2018? | मॉडल एसओपी 2018 में वाणिज्यिक मामले किस भाग में आते हैं?
- A) Part-C
- B) Part-D
- C) Part-E
- D) Part-F
Correct Answer: Part-E
Explanation: Part-E Part-E = Commercial Matters।
Q10. What are the sections in Medical Matters? | मेडिकल मैटर्स में कौन-कौन से अनुभाग हैं?
- A) B1–B52
- B) B1–B61
- C) B1–B70
- D) B1–B78
Correct Answer: B1–B52
Explanation: B1–B52 PDF में B1–B52 दिया है।
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!