Knowledge Booster: NAIR_AFA Edition (15 Aug 2026)
Welcome to today's NAIR_AFA Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Erstwhile demand number 10 is used for booking of
- A) Fuel
- B) Rolling stock
- C) Traffic
- D) New lines
Correct Answer: Fuel
Q2. A report by an ISA/ ASV detailing procedural irregularities in the maintenance of stock is called a
- A) Narrative Report
- B) Stock sheet
- C) Stock Verification report
- D) Stock Inspection Report
Correct Answer: Narrative Report
Q3. For verification/confirmation of New Employee in IPAS the establishment section of Accounts dept will check
- A) The order of Appointment
- B) Certificates required by rule
- C) Biodata entries (DOB, PAN, bank) with authentic records
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q4. Railway Budget merged with General Budget from which Financial Year?
- A) 2017-18
- B) 2016-17
- C) 2015-16
- D) None of these
Correct Answer: 2017-18
Q5. Receipts Note is issued for material received through
- A) Stores Depot
- B) Direct purchase
- C) Transfer of material
- D) None of these
Correct Answer: Stores Depot
Q6. Which of the following constitute Inventory Budget of IR under Capital segment ?
- A) Stores Budget
- B) WMS budget
- C) Misc. Advance (Capital)
- D) a, b, c
Correct Answer: a, b, c
Q7. Stock Verification is done by
- A) Stores department
- B) Accounts department
- C) Both by Accounts and Stores
- D) None of these
Correct Answer: Both by Accounts and Stores
Q8. Final Location Survey is conducted for.
- A) Close Estimation
- B) Estimation of Traffic
- C) Determining technical feasibility
- D) Selecting Alignment feasibility
Correct Answer: Selecting Alignment feasibility
Q9. Which railway demand had the highest allocation of funds for the year 2022-2023?
- A) Operating expenses - Fuel
- B) Operating expenses - Traffic
- C) Operating expenses Rolling stock and Equipment
- D) Repairs and maintenance of Permanent Way and Works
Correct Answer: Operating expenses - Traffic
Q10. Longest Train route in India by Vivek Express connects to
- A) Dibrugarh - Kanyakumari
- B) Jammu - Kanyakumari
- C) Dibrugarh - Mysore
- D) None of these
Correct Answer: Dibrugarh - Kanyakumari
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!