Knowledge Booster: NAIR_AFA Edition (20 Aug 2026)
Welcome to today's NAIR_AFA Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The outlay shown in Part II of outturn statement indicates
- A) Outlay on completed works
- B) Outlay on works in progress
- C) Adjustments made to Final Heads
- D) None of these
Correct Answer: Outlay on works in progress
Q2. The Composite transfer grant (CTG) is admissible at the rate of of last month's Basic pay in case of transfer involving a distance of more than 20 Kms
- A) 100%
- B) 80%
- C) 50%
- D) 25%
Correct Answer: 80%
Q3. Unremunerative new Traffic facility work has to be booked to
- A) Capital
- B) EBR
- C) DF III
- D) OLWR
Correct Answer: DF III
Q4. What is the power of Senior Section Officer (A) for signing of CO7s
- A) Upto Rs.10 lakhs per case
- B) UptoRs. 15 lakhs per case
- C) UptoRs. 25 lakhs per case
- D) UptoRs. 20 lakhs per case
Correct Answer: UptoRs. 25 lakhs per case
Q5. Head of NITI AAYOG, i.e., Chair Person is
- A) Finance Minister
- B) Prime Minister
- C) President
- D) Vice President
Correct Answer: Prime Minister
Q6. The scale check statement submitted by the pay bill unit will show
- A) The sanctioned strength of a Post
- B) The Actual operated strength against the Post
- C) The No. of vacant posts
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q7. Proforma on cost charges are levied on works executed for
- A) Other government department
- B) Store Department
- C) POH of other Railway
- D) All of these
Correct Answer: Other government department
Q8. Under NPS a unique Permanent Retirement Account No. (PRAN) is generated and maintained by
- A) Central Record keeping Agency (CRA)
- B) National Securities Depository Limited (NSDL)
- C) Pension Fund Regulatory & Development Authority
- D) Concerned Ministry
Correct Answer: Deleted
Q9. Variation beyond 150% of the contract value requires the sanction of
- A) Railway Board
- B) GM
- C) PHOD
- D) Tender Accepting Authority
Correct Answer: GM
Q10. Erstwhile demand number 10 is used for booking of
- A) Fuel
- B) Rolling stock
- C) Traffic
- D) New lines
Correct Answer: Fuel
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!