Knowledge Booster: NAIR Edition (14 Aug 2026)
Welcome to today's NAIR Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. While calculating Wagon Turn Round which of the following is not required?
- A) Effective Wagon Holding
- B) Loaded Wagons
- C) Loaded received wagons
- D) Loaded wagons made over
Correct Answer: Loaded wagons made over
Q2. What is Adequate distance beyond first stop signal for granting line clear in case of two aspect lower quadrant signaling?
- A) 180m
- B) 580m
- C) 240m
- D) 400m
Correct Answer: 400m
Q3. W/L board is provided on the approach of all level crossings at a distance of meters
- A) 600
- B) 800
- C) 400
- D) None of these
Correct Answer: 600
Q4. When the control is interrupted and no communication with the controller is possible who will be responsible for working and regulating of train?
- A) Station Master
- B) Chief Controller
- C) AOM/DOM (Control)
- D) Sr.DOM
Correct Answer: Station Master
Q5. Every consignment of explosives tendered for despatch shall be accompanied by a pass (in duplicate) issued by the consignor in as required under the Explosive
- A) Rules
- B) 1983."
- C) Form-10
- D) Form 15
Correct Answer: Form-16
Q6. Full form of NDMA is?
- A) National Disaster Management Action
- B) Notional Disaster Management Action
- C) National Disaster Management Authority
- D) National Disaster Mitigation Authority
Correct Answer: National Disaster Management Authority
Q7. Collision Train Accidents will be termed as consequential train Accidents in categories."
- A) A1 to A2
- B) A1 to A3
- C) A1 to A4
- D) None of these
Correct Answer: A1 to A4
Q8. At a class 'A' station to grant line clear the line must be clear up to?
- A) Outermost facing point
- B) Starter
- C) Home Signal
- D) None of these
Correct Answer: Starter
Q9. How many times a year are Regional Official Language Implementation meetings held?
- A) 5
- B) 3
- C) 2
- D) 4
Correct Answer: 4
Q10. What is the full form of PAM?
- A) Punctuality Analysis & Monitoring
- B) Punctuality Analysis Management
- C) Periodical Analysis & Monitoring
- D) Punctuality Analysis & Maintenance
Correct Answer: Punctuality Analysis & Monitoring
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!