Knowledge Booster: NAIR Edition (14 Aug 2026)
Welcome to today's NAIR Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. All India Trains at a Glance is prepared by?
- A) Zonal Railway
- B) CRIS
- C) Railway Board
- D) RDSO
Correct Answer: Railway Board
Q2. SATSANG means."
- A) Software Aided Train Scheduling and Network Governance
- B) Software Aided Train Scheduling and Navigation Governance
- C) Scheduling and Train Software Aided Navigation Global
- D) Station And Train Scheduling Aided Navigation Governance
Correct Answer: Software Aided Train Scheduling and Network Governance
Q3. Traffic facility work comes under which Plan Head?
- A) PH-16
- B) PH-17
- C) PH-53
- D) PH-13
Correct Answer: PH-16
Q4. What is Adequate distance beyond first stop signal for granting line clear in case of two aspect lower quadrant signaling?
- A) 180m
- B) 580m
- C) 240m
- D) 400m
Correct Answer: 400m
Q5. Commissioner of Railway Safety means CCRS or CRS appointed under section of the Railways Act 1989
- A) 4
- B) 3
- C) 5
- D) 8
Correct Answer: 5
Q6. Collision Train Accidents will be termed as consequential train Accidents in categories."
- A) A1 to A2
- B) A1 to A3
- C) A1 to A4
- D) None of these
Correct Answer: A1 to A4
Q7. The competency certificate of Gateman shall be valid for how many years?
- A) 02 years
- B) 03 years
- C) 04 years
- D) None of the given options
Correct Answer: 03 years
Q8. When is 'Green Notice' issued?
- A) Consequential train accident
- B) Temporary single line working
- C) Non-Interlocked working
- D) None of the above
Correct Answer: Non-Interlocked working
Q9. Railway servants are debarred from taking alcohol/drugs within how many hours before duty?
- A) 06 hrs
- B) 08 hrs
- C) 10 hrs
- D) 12 hrs
Correct Answer: 08 hrs
Q10. A Shunt Signal may be placed on a post by itself or below a stop signal other than the signal of station."
- A) Last Stop
- B) First Stop
- C) 1 and 2 both
- D) None of the above
Correct Answer: Deleted
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!