Knowledge Booster: Official_Language Edition (03 Oct 2026)
Welcome to today's Official_Language Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. विश्व में लगभग कितनी भाषायें बोली जाती हैं ? Approximately how many languages are spoken in the world?
- A) 2,800
- B) 2,000
- C) 4,000
- D) 500
Correct Answer: 2,800
Q2. राजभाषा नियम 1976 के नियम-5 के अनुसार हिन्दी में हस्ताक्षरित पत्रों का उत्तर किस भाषा में दिया जाना चाहिए ? According to Rule 5 of the Official Language Rules, 1976, in which language should the letters signed in Hindi be replied?
- A) हिन्दी
- B) अंग्रेजी.
- C) हिन्दी अथवा अंग्रेजी
- D) हिन्दी ओर अंग्रेजी दोनों
Correct Answer: हिन्दी
Q3. इनमें से कौन-सी भाषा संविधान की 8वीं अनुसूची में नहीं है ? Which of the following languages is not included in the 8th Schedule of the Constitution?
- A) मैथिली
- B) सिंधी
- C) अंग्रेजी
- D) नेपाली
Correct Answer: अंग्रेजी
Q4. खड़ी बोली के प्रथम प्रसिद्ध कवि कौन थे ? Who was the first famous poet of Khari Boli?
- A) सूरदास
- B) नंददास
- C) मीरा बाई
- D) अमीर खुसरो
Correct Answer: अमीर खुसरो
Q5. खड़ी बोली कहाँ बोली जाती है? Where is Khariboli spoken?
- A) दिल्ली
- B) मेरठ
- C) सहारनपुर
- D) इनमें से सभी
Correct Answer: इनमें से सभी
Q6. Which software is used by Indian Railways for Hindi typing? [ भारतीय रेलवे हिंदी टाइपिंग के लिए किस सॉफ्टवेयर का उपयोग करता है? ]
- A) Google Indic Keyboard [ गूगल इंडिक कीबोर्ड ]
- B) Kruti Dev, [ कृति देव, ]
- C) InScript, [ इनस्क्रिप्ट, ]
- D) ISM [ भारतीय चिकित्सा पद्धति ]
Correct Answer: InScript, [ इनस्क्रिप्ट, ]
Q7. First Prize for Indira Ghandhi award is इंदिरा गांधी पुरस्कार का प्रथम पुरस्कार है (Old Question)
- A) Rs 10,000/-
- B) Rs 20,000/-
- C) Rs 30,000/-
- D) Rs 40,000/-
Correct Answer: Rs 40,000/-
Q8. राजभाषा नियम कब लागू हुए ? When did the Official Language Rules come into force?
- A) 1967
- B) 1968
- C) 1976
- D) 1963
Correct Answer: 1976
Q9. विसर्ग किसे कहते हैं? What is called visarga?
- A) आः (:)
- B) अ(.)
- C) अ(!)
- D) सभी
Correct Answer: आः (:)
Q10. भारत के सर्वोच्च न्यायालय में मुख्य रूप से कौन सी भाषा का उपयोग होता है? Which language is mainly used in the Supreme Court of India?
- A) हिंदी
- B) अंग्रेजी
- C) उर्दू
- D) बांग्ला
Correct Answer: अंग्रेजी
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!