Knowledge Booster: Official_Language Edition (08 Sep 2026)
Welcome to today's Official_Language Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. संविधान के किस अनुच्छेद के अनुसार हिन्दी संघ की राजभाषा है? According to which article of the Constitution, Hindi is the official language of the Union?
- A) 341
- B) 343
- C) 345
- D) 348
Correct Answer: 343
Q2. Which language was added to the Eighth Schedule by the 71st Amendment? 71वें संशोधन द्वारा आठवीं अनुसूची में कौन सी भाषा जोड़ी गई थी?
- A) Santhali
- B) English
- C) Manipuri
- D) Bodo
Correct Answer: Manipuri
Q3. Which technology aids in the translation of documents into Hindi in Indian Railways? [ भारतीय रेलवे में दस्तावेज़ों का हिंदी में अनुवाद करने में कौन सी तकनीक सहायता करती है? ]
- A) OCR [ ओसीआर ]
- B) Machine Translation, [ मशीन अनुवाद, ]
- C) Speech Recognition, [ वाक् पहचान, ]
- D) Text-to-Speech [ भाषण के पाठ ]
Correct Answer: Machine Translation, [ मशीन अनुवाद, ]
Q4. राजभाषा अधिनियम मे कुल कितनी धारायें हैं ? How many sections are there in the Official Language Act?
- A) 7
- B) 8
- C) 9
- D) 10
Correct Answer: 9
Q5. What is the official language of Indian Railways? [ भारतीय रेलवे की आधिकारिक भाषा क्या है? ]
- A) English [ अंग्रेज़ी ]
- B) Hindi [ हिंदी ]
- C) Marathi [ मराठी ]
- D) Tamil [ तामिल ]
Correct Answer: Hindi [ हिंदी ]
Q6. निम्नलिखित दस्तावेजों में से कौन से दस्तावेज द्विभाषी रूप में जारी करना अनिवार्य है ? Which of the following documents is mandatory to be issued in bilingual form?
- A) सामान्य आदेश
- B) संकल्प
- C) संविदायें
- D) सभी
Correct Answer: सभी
Q7. संविधान का अनुच्छेद 370() किस राज्य पर लागू नहीं होता है ? Article 270(E) of the Constitution does not apply to which state?
- A) जम्मू कश्मीर
- B) तमिलनाडू
- C) मणिपुर
- D) केरल
Correct Answer: जम्मू कश्मीर
Q8. यूनिकोड कितने कैरेक्टरों के लिए कोड-प्वाइंट उपलब्ध कराता है ? For how many characters does Unicode provide code-points?
- A) 10,000
- B) 65,536
- C) 20,000
- D) 50,000
Correct Answer: 65,536
Q9. What incentive does Indian Railways provide to its employees for using Hindi in official work? [ भारतीय रेलवे अपने कर्मचारियों को आधिकारिक कामकाज में हिंदी का उपयोग करने के लिए क्या प्रोत्साहन प्रदान करता है? ]
- A) Bonus [ बक्शीश ]
- B) Promotion [ पदोन्नति ]
- C) Increment [ वेतन वृद्धि ]
- D) Cash awards [ नकद पुरस्कार ]
Correct Answer: Cash awards [ नकद पुरस्कार ]
Q10. हिन्दी सलाहकार समिति में गैर-सरकारी सदस्यों की अधिकतम संख्या कितनी हो सकती है? What can be the maximum number of non-official members in the Hindi Advisory Committee?
- A) 14
- B) 15
- C) 13
- D) 12
Correct Answer: 15
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!