Knowledge Booster: Official_Language Edition (16 Aug 2026)
Welcome to today's Official_Language Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. How does Indian Railways promote Hindi among non-Hindi speaking employees? [ भारतीय रेलवे गैर-हिंदी भाषी कर्मचारियों के बीच हिंदी को कैसे बढ़ावा देता है? ]
- A) Special Hindi classes, [ विशेष हिन्दी कक्षाएँ, ]
- B) Regional language classes, [ क्षेत्रीय भाषा कक्षाएं, ]
- C) Cultural exchange programs, [ सांस्कृतिक आदान-प्रदान कार्यक्रम, ]
- D) Bilingual manuals [ द्विभाषी मैनुअल ]
Correct Answer: Special Hindi classes, [ विशेष हिन्दी कक्षाएँ, ]
Q2. केन्द्रीय अनुवाद ब्यूरो का मुख्यालय कहाँ पर स्थित है ? Where is the headquarters of Central Translation Bureau located?
- A) नागपुर
- B) कोलकाता
- C) मुम्बई
- D) नई दिल्ली
Correct Answer: नई दिल्ली
Q3. कार्यालय के राजभाषा कार्यान्वयन समिति की वर्ष में कितनी बैठकें होनी चाहिए? क How many meetings of the Official Language Implementation Committee of the office should be held in a year?
- A) चार
- B) तीन
- C) दो
- D) एक
Correct Answer: चार
Q4. Second Prize for Indira Ghandhi award isइंदिरा गांधी पुरस्कार का दूसरा पुरस्कार है (Old Question)
- A) Rs 10,000/-
- B) Rs 20,000/-
- C) Rs 30,000/-
- D) Rs 40,000/-
Correct Answer: Rs 30,000/-
Q5. Which language is primarily used in the Supreme Court of India? भारत के सर्वोच्च न्यायालय में मुख्य रूप से कौन सी भाषा का प्रयोग किया जाता है?
- A) Hindi
- B) English
- C) Urdu
- D) Bengali
Correct Answer: English
Q6. भारतीय मानक ब्यूरो ने देवनागरी लिपि तथा हिन्दी वर्तनी का मानक रूप जारी कब किया ? When did the Bureau of Indian Standards release the standard form of Devanagari script and Hindi spelling?
- A) 1963
- B) 2012
- C) 1987
- D) 1976
Correct Answer: 2012
Q7. संविधान के अनुच्छेद 348 के अनुसार संसद या विधानमण्डल द्वारा बनाए गए सभी नियमों, विनियमों और उपविधियों के प्राधिकृत पाठ किस भाषा में होंगे ? According to Article 348 of the Constitution, the authoritative text of all rules, regulations and bye-laws made by Parliament or the Legislature shall be in which language?
- A) अंग्रेजी में
- B) हिन्दी में.
- C) भारतीय भाषा में.
- D) 8वी. अनुसूची की भाषा में
Correct Answer: अंग्रेजी में
Q8. Second prize of Collective Cash award for doing commendable work in hindi is given to the department for ____ employees and amount of _____ for each employee.हिंदी में सराहनीय कार्य करने के लिए सामूहिक नकद पुरस्कार का द्वितीय पुरस्कार विभाग को ____ कर्मचारियों के लिए और प्रत्येक कर्मचारी को _____ राशि के साथ दिया जाता है।
- A) 6 employees/Rs 600/-each
- B) 5 employees/Rs 1000/-each
- C) 6 employees/Rs 1500/-each
- D) 3 employees/Rs 3000/-each
Correct Answer: 3 employees/Rs 3000/-each
Q9. भारतीय मानक ब्यूरो (बी.आई.एस.) द्वारा जारी आई.एस. 6500:202 मानक किस से संबंधित है ? The IS 6500:202 standard issued by the Bureau of Indian Standards (BIS) is related to?
- A) देवनागरी लिपि तथा हिन्दी वर्तनी
- B) गुणवत्ता प्रबंधन प्रणाली
- C) पर्यावरण प्रबंधन प्रणाली
- D) सामाजिक दायित्त्व
Correct Answer: देवनागरी लिपि तथा हिन्दी वर्तनी
Q10. संविधान का कौन सा अनुच्छेद राज्यों को अपनी आधिकारिक भाषा अपनाने की अनुमति देता है? Which article of the Constitution allows states to adopt their own official language?
- A) अनुच्छेद 345
- B) अनुच्छेद 346
- C) अनुच्छेद 347
- D) अनुच्छेद 348
Correct Answer: अनुच्छेद 345
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!