Knowledge Booster: Official_Language Edition (24 Aug 2026)
Welcome to today's Official_Language Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. 10 जनवरी को विश्व हिन्दी दिवस मनाने की शुरुआत किस वर्ष से हुई? In which year did the celebration of World Hindi Day on 10 January begin?
- A) 2006
- B) 2009
- C) 2010
- D) 2014
Correct Answer: 2006
Q2. भारत के सर्वोच्च न्यायालय में मुख्य रूप से कौन सी भाषा का उपयोग होता है? Which language is mainly used in the Supreme Court of India?
- A) हिंदी
- B) अंग्रेजी
- C) उर्दू
- D) बांग्ला
Correct Answer: अंग्रेजी
Q3. संविधान का अनुच्छेद 370() किस राज्य पर लागू नहीं होता है ? Article 270(E) of the Constitution does not apply to which state?
- A) जम्मू कश्मीर
- B) तमिलनाडू
- C) मणिपुर
- D) केरल
Correct Answer: जम्मू कश्मीर
Q4. संविधान की आठवीं अनुसूची में अंतिम भाषा कौन-सी है? Which is the last language in the Eighth Schedule of the Constitution?
- A) भोजपुरी
- B) अंग्रेजी
- C) हिन्दी
- D) उर्दू
Correct Answer: उर्दू
Q5. संसदीय राजभाषा समिति के सदस्य कौन होते हैं ? Who are the members of the Parliamentary Official Language Committee?
- A) लोकसभा के सदस्य
- B) राज्यसभा के सदस्य
- C) लोकसभा और राज्यसभा के सदस्य
- D) राज्य विधानमण्डल के सदस्य
Correct Answer: लोकसभा और राज्यसभा के सदस्य
Q6. What is the purpose of the Language Commission as per Article 344? अनुच्छेद 344 के अनुसार भाषा आयोग का उद्देश्य क्या है?
- A) To promote English
- B) To review the use of Hindi and other languages
- C) To eliminate regional languages
- D) To standardize Hindi grammar
Correct Answer: To review the use of Hindi and other languages
Q7. केन्द्रीय अनुवाद ब्यूरो की स्थापना कब हुई? When was the Central Translation Bureau established?
- A) 1960
- B) 1980
- C) 1990
- D) 1971
Correct Answer: 1971
Q8. Second Prize for Indira Ghandhi award isइंदिरा गांधी पुरस्कार का दूसरा पुरस्कार है (Old Question)
- A) Rs 10,000/-
- B) Rs 20,000/-
- C) Rs 30,000/-
- D) Rs 40,000/-
Correct Answer: Rs 30,000/-
Q9. यूनिकोड इनकोडिंग के लिए कितने बिट का प्रयोग करता है ? How many bits does Unicode use for encoding?
- A) 21
- B) 32
- C) 64
- D) 8
Correct Answer: 21
Q10. कंप्यूटर पर हिन्दी में कार्य करने के लिए कौन-कौन से की-बोर्ड ले-आउट विकत्प है ? What are the keyboard layout options for working in Hindi on a computer?
- A) इंस्क्रिप्ट
- B) रेमिंग्टन
- C) फोनेटिक
- D) उपरोक्त सभी
Correct Answer: उपरोक्त सभी
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!