Knowledge Booster: Operating Edition (02 Sep 2026)
Welcome to today's Operating Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. What is the function of the 'Zonal Railway Training Institute' (ZRTI)? [ 'जोनल रेलवे ट्रेनिंग इंस्टीट्यूट' (ZRTI) का क्या कार्य है? ]
- A) Train passengers, [ रेल यात्री, ]
- B) Train employees, [ कर्मचारियों को प्रशिक्षित करें, ]
- C) Manage freight traffic, [ माल ढुलाई का प्रबंधन करें, ]
- D) Conduct inspections [ निरीक्षण करें ]
Correct Answer: Train employees, [ कर्मचारियों को प्रशिक्षित करें, ]
Q2. If train parting is observed by any Railway Servant ________ signal should not be exhibited. यदि किसी रेलकर्मी द्वारा ट्रेन के अलग होने का दृश्य देखा जाता है तो ________ संकेत प्रदर्शित नहीं किया जाना चाहिए।
- A) Right
- B) Danger
- C) No
- D) None
Correct Answer: Danger
Q3. Which document outlines the guidelines for passenger amenities at railway stations? [ कौन सा दस्तावेज़ रेलवे स्टेशनों पर यात्री सुविधाओं के लिए दिशानिर्देशों की रूपरेखा बताता है? ]
- A) Passenger Manual [ यात्री मैनुअल ]
- B) Station Manual, [ स्टेशन मैनुअल, ]
- C) Passenger Amenities Manual, [ यात्री सुविधाएं मैनुअल, ]
- D) Operations Manual [ आपरेशन मैनुअल ]
Correct Answer: Passenger Amenities Manual, [ यात्री सुविधाएं मैनुअल, ]
Q4. Which rule governs the procedure for granting Line Clear? [ लाइन क्लियर देने की प्रक्रिया को कौन सा नियम नियंत्रित करता है? ]
- A) Rule 1 [ नियम 1 ]
- B) Rule 3, [ नियम 3, ]
- C) Rule 5, [ नियम 5, ]
- D) Rule 7 [ नियम 7 ]
Correct Answer: Rule 3, [ नियम 3, ]
Q5. When a train is held up at FSS for more than ________ minutes, the LP shall depute Asst LP to go to station. [ जब एक ट्रेन FSS में ________ से अधिक मिनट के लिए आयोजित की जाती है, तो एलपी स्टेशन जाने के लिए Asst LP को प्रतिनियुक्ति करेगा। ]
- A) 10
- B) 12
- C) 15
- D) 5
Correct Answer: 5
Q6. The classification of a station shall be mentioned in the [ एक स्टेशन के वर्गीकरण का उल्लेख किया जाएगा ]
- A) SWR
- B) WTT [ डब्ल्यूटीटी ]
- C) Both A & B [ दोनों ए एंड बी ]
- D) Operating Manual [ परिचालन मैनुअल ]
Correct Answer: Both A & B [ दोनों ए एंड बी ]
Q7. What is the purpose of a 'Station Diary'? [ 'स्टेशन डायरी' का उद्देश्य क्या है? ]
- A) Record train movements, [ ट्रेन की गतिविधियों को रिकॉर्ड करें, ]
- B) Manage ticket sales, [ टिकट बिक्री प्रबंधित करें, ]
- C) Schedule maintenance, [ अनुसूची रखरखाव, ]
- D) Handle passenger complaints [ यात्रियों की शिकायतों का निपटारा करें ]
Correct Answer: Record train movements, [ ट्रेन की गतिविधियों को रिकॉर्ड करें, ]
Q8. During line block, to receive the units coming on right line, the first unit can be received on reception signals and the following units will be admitted on calling-on signal or written authority लाइन ब्लॉक के दौरान, सही लाइन पर आने वाली इकाइयों को प्राप्त करने के लिए, पहली इकाई को रिसेप्शन सिग्नल पर प्राप्त किया जा सकता है और बाद की इकाइयों को कॉलिंग-ऑन सिग्नल या लिखित प्राधिकरण द्वारा प्रवेश दिया जाएगा।
- A) T511
- B) T602C
- C) T509
- D) T509A
Correct Answer: T509
Q9. In case of ACP en route, the train shall be stopped at the next station, and ______ must ensure that the ACP is attended. यदि रास्ते में कोई दुर्घटना होती है, तो ट्रेन को अगले स्टेशन पर रोका जाएगा, और ______ को यह सुनिश्चित करना होगा कि दुर्घटना का समाधान हो जाए।
- A) Station Master
- B) Guard
- C) Loco Pilot
- D) None of the above
Correct Answer: Guard
Q10. UP/DN CLCT is prepared in Form No. _______________ यूपी/डीएन सीएलसीटी फॉर्म संख्या ______________ में तैयार किया जाता है।
- A) T/A 602 or T/B 602
- B) T/G 602 or T/H 602
- C) T/E 602 or T/I 602
- D) T/C 602 or T/D 602
Correct Answer: T/G 602 or T/H 602
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!