Knowledge Booster: Operating_Trash Edition (03 Oct 2026)
Welcome to today's Operating_Trash Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. At stations provided with , the advanced starter shall be taken off and then the starter जिन स्टेशनों पर यह सुविधा उपलब्ध है, वहां एडवांस्ड स्टार्टर को हटा दिया जाएगा और फिर स्टार्टर को चालू किया जाएगा।
- A) Starter, Advance Starter
- B) Advance Starter, Starter
- C) No Priority
- D) None of the Above
Correct Answer: Advance Starter, Starter
Q2. IBS is controlled by आईबीएस को नियंत्रित किया जाता है
- A) Station Master
- B) Shunt Master
- C) Block Operator
- D) Guard
Correct Answer: Station Master
Q3. Shunt Signal controls शंट सिग्नल नियंत्रण
- A) Block Movements
- B) Level Crossings
- C) Shunting Movements
- D) None of These
Correct Answer: Shunting Movements
Q4. Motor Trolley को ब्लॉक सेक्शन में किसके समान माना जाता है?
- A) Push Trolley
- B) Wagon
- C) Train
- D) Crane
Correct Answer: Train
Q5. Calling-on signal allows a train to approach a stop signal कॉलिंग-ऑन सिग्नल मिलने पर ट्रेन स्टॉप सिग्नल के पास पहुंच सकती है।
- A) On Proceed Aspect
- B) On Stop Aspect
- C) Both
- D) None
Correct Answer: Both
Q6. ESP में Existing works किस रंग में दिखाए जाते हैं? / Existing works are shown in which colour?
- A) Red
- B) Green
- C) Blue
- D) Black
Correct Answer: Black
Q7. The purpose of IBS is आईबीएस का उद्देश्य यह है कि
- A) Higher Speed
- B) Line Safety
- C) Increase Line Capacity
- D) Any of the Above
Correct Answer: Increase Line Capacity
Q8. When a gate is provided between IBS and a block station, gate shall be interlocked with जब आईबीएस और ब्लॉक स्टेशन के बीच एक गेट लगाया जाता है, तो गेट को इंटरलॉक किया जाना चाहिए।
- A) IBS Signal
- B) Block Signal
- C) Both
- D) None
Correct Answer: IBS Signal
Q9. Aspect of the Double Distant territory, when the Inner Home is provided दोहरी दूरस्थ क्षेत्र में, जब आंतरिक घर प्रदान किया जाता है
- A) Yellow
- B) Double Yellow
- C) Red
- D) Green
Correct Answer: Double Yellow
Q10. T/A 602 किस स्थिति में प्रयोग होता है? / T/A 602 is used during?
- A) TSL
- B) Communication Failure Inquiry
- C) Shunting
- D) Electrified Section
Correct Answer: Communication Failure Inquiry
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!