Knowledge Booster: Operations Advanced Edition (09 Sep 2026)
Welcome to today's Operations Advanced Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Train number of DEMU Rakes of Passenger trains starts with यात्री ट्रेनों के डीएमयू रेकों का ट्रेन नंबर इससे शुरू होता है
- A) 4
- B) 5
- C) 6
- D) 7
Correct Answer: 7
Q2. Anubhuthi Coach is introduced in type of trainsअनुभूति कोच को ट्रेनों के एक नए प्रकार में शामिल किया गया है।
- A) Rajdhani
- B) Shatabdi
- C) Duronto
- D) Garibrath
Correct Answer: Shatabdi
Q3. Identify the statements which are TRUE? (i) Rate of transport allowance for employees of Level 3 to 8 in other cities is Rs.3600/-. (ii) Rate of transport allowance for employees of Level 9 & above in other cities is Rs.4800/-. (iii) Transport allowance rates are revised periodically based on 7th Pay Commission guidelines and DA indexation. सही कथनों की पहचान कीजिए? (i) अन्य शहरों में लेवल 3 से 8 के कर्मचारियों के लिए परिवहन भत्ता 3600 रुपये है। (ii) अन्य शहरों में लेवल 9 और उससे ऊपर के कर्मचारियों के लिए परिवहन भत्ता 4800 रुपये है। (iii) परिवहन भत्ता दरें 7वीं वेतन आयोग के दिशानिर्देशों और DA इंडेक्सेशन के आधार पर नियमित रूप से संशोधित की जाती हैं।
- A) Only (ii),(iii)
- B) Only (iii)
- C) None of the above
- D) Only (i) & (iii)
Correct Answer: None of the above
Q4. IVRS means आईवीआरएस का अर्थ है
- A) Indian Voluntary retirement service
- B) Interactive voice response system
- C) Intra Voice recording system
- D) Interactive Voice recording system.
Correct Answer: Interactive voice response system
Q5. Minister of Railways who were appointed two times MR रेल मंत्री के रूप में दो बार नियुक्त हुए एमआर
- A) Lalu Prasad Yadav
- B) Mamata Banergee
- C) Geroge Fernandes
- D) Suresh Prabhu
Correct Answer: Mamata Banergee
Q6. First dual cab Diesel engine is पहला ड्यूल कैब डीजल इंजन है
- A) WDP-4D
- B) WDM-4
- C) WAG-5
- D) WDP-4
Correct Answer: WDP-4D
Q7. Identify the statements which are TRUE ? (i) The % of DA as on 01.07.2016 is 2%. (ii) The % of DA as on 01.01.2018 is 7%. (iii) The % of DA as on 01.01.2019 is 13%. (iv) The % of DA as on 01.07.2019 is 17%. सही कथनों की पहचान कीजिए? (i) 01.07.2016 को महंगाई भत्ता (DA) 2% था। (ii) 01.01.2018 को महंगाई भत्ता (DA) 7% था। (iii) 01.01.2019 को महंगाई भत्ता (DA) 13% था। (iv) 01.07.2019 को महंगाई भत्ता (DA) 17% था।
- A) Only (ii),(iii) & (iv)
- B) Only (i)
- C) Only (i), (iii) & (iv)
- D) Only (i),(ii) & (iv)
Correct Answer: Only (i),(ii) & (iv)
Q8. If working expenses of a Railway are increasing, the operating ratio performance will become यदि रेलवे के परिचालन व्यय बढ़ रहे हैं, तो परिचालन अनुपात प्रदर्शन में वृद्धि होगी।
- A) poor
- B) high
- C) does not affect
- D) None of the above
Correct Answer: poor
Q9. In Podanur push button block instruments, when cancellation button is operated, whichindication appears after lapse of पोडानूर पुश बटन ब्लॉक उपकरणों में, रद्दीकरण बटन को संचालित करने पर, कुछ समय बीत जाने के बाद कौन सा संकेत दिखाई देता है?
- A) .Free Indication, 90 Sec.
- B) .Free Indication, 60 sec.
- C) .S N R, 120 Sec.
- D) . Free Indication, 120 min.
Correct Answer: .Free Indication, 90 Sec.
Q10. LP with DOB 10.04.1975, last attended PME on 20.01.2017 is due on जन्म तिथि 10.04.1975 वाले एलपी, जिन्होंने अंतिम बार 20.01.2017 को पीएमई में भाग लिया था, की देय तिथि है।
- A) 19.01.2021
- B) 19.01.2019
- C) 10.04.2020
- D) 10.01.2021
Correct Answer: 19.01.2019
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!