Knowledge Booster: Operations Advanced Edition (15 Oct 2026)
Welcome to today's Operations Advanced Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. RDSO is located at आरडीएसओ यहाँ स्थित है
- A) Secunderabad
- B) Lucknow
- C) New Delhi
- D) Bangalore
Correct Answer: Lucknow
Q2. The number of bell beats that are to be given when the block instrument is tested by SI ब्लॉक इंस्ट्रूमेंट का एसआई द्वारा परीक्षण करते समय घंटी की कितनी बार ध्वनि उत्पन्न होनी चाहिए
- A) 0
- B) 0
- C) .16 Beats
- D) . 20 Seconds Continuously
Correct Answer: .16 Beats
Q3. Free time for loading / unloading of BCN /BCNA rake is hours बीसीएन/बीसीएनए रेक की लोडिंग/अनलोडिंग के लिए खाली समय घंटे है। rake sizes over 31 BCN wagons
- A) 5
- B) 7
- C) 9
- D) 10
Correct Answer: 9
Q4. Various Parts in Model SOP 2018-Match the following (i) Stores matters 1 A (ii) Miscellaneous Matters 2 B (iii) Establishment matters 3 C (iv) Work matters 4 D ( v) Medical matters 5 E (vi) Commercial matters 6 Fमॉडल एसओपी 2018 के विभिन्न भाग - निम्नलिखित का मिलान करें: (i) भंडार संबंधी मामले 1 A (ii) विविध मामले 2 B (iii) स्थापना संबंधी मामले 3 C (iv) कार्य संबंधी मामले 4 D (v) चिकित्सा संबंधी मामले 5 E (vi) वाणिज्यिक मामले 6 F
- A) (i)-4,(ii)-6,(iii)-1,(iv)-5,(v)-2,(vi)-3
- B) (i)-5,(ii)-3,(iii)-4,(iv)-2,(v)-1,(vi)-6
- C) (i)-5,(ii)-3,(iii)-2,(iv)-1,(v)-6,(vi)-4
- D) (i)-4,(ii)-3,(iii)-6,(iv)-1,(v)-2,(vi)-5
Correct Answer: (i)-4,(ii)-3,(iii)-6,(iv)-1,(v)-2,(vi)-5
Q5. W.D.R.F for BG rake (excluding GST) is बीजी रेक के लिए डब्ल्यू.डी.आर.एफ (जीएसटी को छोड़कर) है
- A) Rs 10,000/-
- B) Rs 15,000/-
- C) Rs.100,000/-
- D) None
Correct Answer: Rs.100,000/-
Q6. VHF sets as a means of communication should be permitted only in the presence ofsupervisory staff for prolonged duration of संचार के साधन के रूप में वीएचएफ सेट का उपयोग केवल पर्यवेक्षी कर्मचारियों की उपस्थिति में ही लंबे समय तक करने की अनुमति दी जानी चाहिए।
- A) 1 hour or more
- B) 3 hours or more
- C) 6 hours or more
- D) 12 hours or more
Correct Answer: 3 hours or more
Q7. If train is losing Punctuality , to make up speed of the train SM has to advice the LP by exhibiting _______________ board यदि ट्रेन समय की पाबंदी खो रही है, तो ट्रेन की गति बढ़ाने के लिए एसएम को एलपी को _______________ बोर्ड प्रदर्शित करके सूचित करना होगा।
- A) WELL RUN BOARD
- B) RUN WELL BOARD
- C) GREEN FLAG
- D) NONE OF THESE
Correct Answer: NONE OF THESE
Q8. Speed of Class B ? ODC on BG is restricted to क्लास बी की गति? बीजी पर ओडीसी प्रतिबंधित है
- A) 40kmph
- B) 25kmph
- C) 65kmph
- D) 75kmph
Correct Answer: 40kmph
Q9. Wagon turn round performance is denoted in terms of वैगन के घूमने की क्षमता को निम्न के रूप में दर्शाया जाता है:
- A) HOURS
- B) DAYS
- C) WEEKS
- D) WAGONS
Correct Answer: DAYS
Q10. Match the following (i) Curved switches (TWS), PSC sleepers, 52/60kg rails 1 10 kmph (ii) Speed of TTM over points and crossings 2 15 kmph (iii) LE returing to pick up 2nd portion left in block section 3 8-11 kmph (iv) Non interlocked points 4 25 kmph (v) निम्नलिखित का मिलान करें: (i) घुमावदार स्विच (TWS), PSC स्लीपर, 52/60 किलोग्राम (iii) ब्लॉक सेक्शन में बचे दूसरे भाग को लेने के लिए लौट रही LE 3 8-11 किमी प्रति घंटा (iv) नॉन इंटरलॉक्ड पॉइंट्स 4 25 किमी प्रति घंटा (v)
- A) (i)-5,(ii)-2,(iii)-4,(iv)-3,(v)-1
- B) (i)-5,(ii)-1,(iii)-4,(iv)-2,(v)-3
- C) (i)-5,(ii)-4,(iii)-2,(iv)-1,(v)-3
- D) (i)-4,(ii)-5,(iii)-1,(iv)-2,(v)-3
Correct Answer: (i)-5,(ii)-1,(iii)-4,(iv)-2,(v)-3
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!