Knowledge Booster: Operations Advanced Edition (30 Aug 2026)
Welcome to today's Operations Advanced Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Train number of MEMU Rakes of Passenger trains starts with यात्री ट्रेनों के एमईएमयू रेकों का ट्रेन नंबर इससे शुरू होता है
- A) 4
- B) 5
- C) 6
- D) 7
Correct Answer: 6
Q2. Percentage of spare coaches for Traffic requirements that must be kept at the depots forNon AC coaches is यातायात आवश्यकताओं के लिए डिपो में रखे जाने वाले अतिरिक्त कोचों का प्रतिशत (नॉन-एसी कोचों के लिए) निम्नलिखित है:
- A) 12
- B) 4
- C) 13.5
- D) 10
Correct Answer: 4
Q3. On Double line class B ? station Multiple Aspect Signalling, station section lies between (i) Outermost facing points to LSS (ii) Home signal to Outermost facing points (iii)) Facing points to LSS (iv) BSLB to LSS डबल लाइन क्लास बी स्टेशन मल्टीपल एस्पेक्ट सिग्नलिंग पर, स्टेशन सेक्शन (i) एलएसएस की ओर सबसे बाहरी बिंदुओं के बीच (ii) होम सिग्नल से सबसे बाहरी बिंदुओं के बीच (iii) एलएसएस की ओर मुख वाले बिंदुओं के बीच (iv) बीएसएलबी से एलएसएस के बीच स्थित होता है।
- A) Either (i) & (ii)
- B) Either (i), (ii), (iii) & (iv)
- C) Either(i), (ii) & (iii)
- D) Either (i), (iv)
Correct Answer: Either (i), (iv)
Q4. LP with DOB 10.04.1975, last attended PME on 20.01.2017 is due on जन्म तिथि 10.04.1975 वाले एलपी, जिन्होंने अंतिम बार 20.01.2017 को पीएमई में भाग लिया था, की देय तिथि है।
- A) 19.01.2021
- B) 19.01.2019
- C) 10.04.2020
- D) 10.01.2021
Correct Answer: 19.01.2019
Q5. Jabalpur is the head quarter of [जबलपुर का मुख्यालय है
- A) NCR
- B) NWR
- C) WCR
- D) WR
Correct Answer: WCR
Q6. Various Parts in Model SOP 2018-Match the following (i) Stores matters 1 A (ii) Miscellaneous Matters 2 B (iii) Establishment matters 3 C (iv) Work matters 4 D ( v) Medical matters 5 E (vi) Commercial matters 6 Fमॉडल एसओपी 2018 के विभिन्न भाग - निम्नलिखित का मिलान करें: (i) भंडार संबंधी मामले 1 A (ii) विविध मामले 2 B (iii) स्थापना संबंधी मामले 3 C (iv) कार्य संबंधी मामले 4 D (v) चिकित्सा संबंधी मामले 5 E (vi) वाणिज्यिक मामले 6 F
- A) (i)-4,(ii)-6,(iii)-1,(iv)-5,(v)-2,(vi)-3
- B) (i)-5,(ii)-3,(iii)-4,(iv)-2,(v)-1,(vi)-6
- C) (i)-5,(ii)-3,(iii)-2,(iv)-1,(v)-6,(vi)-4
- D) (i)-4,(ii)-3,(iii)-6,(iv)-1,(v)-2,(vi)-5
Correct Answer: (i)-4,(ii)-3,(iii)-6,(iv)-1,(v)-2,(vi)-5
Q7. Authorities that are consulted before the preparation of time tables are. समय सारणी तैयार करने से पहले जिन अधिकारियों से परामर्श किया जाता है, वे इस प्रकार हैं।
- A) Revenue authorities
- B) RMS
- C) District Collectors
- D) Transport Authorities
Correct Answer: RMS
Q8. In Single line Electrified sections this type of block instruments are only provided सिंगल लाइन विद्युतीकृत खंडों में ही इस प्रकार के ब्लॉक उपकरण उपलब्ध कराए जाते हैं।
- A) .P T J
- B) .Kyosan
- C) .Daido
- D) .Any One
Correct Answer: .Daido
Q9. Nodal officer of the construction of Private freight terminal is [निजी माल टर्मिनल के निर्माण के नोडल अधिकारी हैं]
- A) PCOM
- B) PCCM
- C) CTPM
- D) CCM(FM)
Correct Answer: CTPM
Q10. Name of the MR who later became Prime Minister of India (i) N.Sanjeeva Reddy (ii) Morarjee Desai (iii) Guljari lal Nanda (iv) Lal bahdur Shastri भारत के प्रधानमंत्री बनने वाले श्रीमान का नाम: (i) एन. संजीव रेड्डी (ii) मोरारजी देसाई (iii) गुलजारी लाल नंदा (iv) लाल बहादुर शास्त्री
- A) Only (ii)
- B) Only (ii)&(iv)
- C) Only (ii)
- D) Only (iii) & (iv)
Correct Answer: Only (iii) & (iv)
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!