Knowledge Booster: Operations Advanced Edition (31 Aug 2026)
Welcome to today's Operations Advanced Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Hajipur is the head quarter of [हाजीपुर का मुख्यालय है
- A) ECR
- B) ECoR
- C) ER
- D) SER
Correct Answer: ECR
Q2. The authority required by Loco Pilot when passes starter at ?ON ? partly and stopped before Advanced Starter, apart from ATP i)Pilot out memo ii) T.369 (3[B]+PHS iii) Advanced starter off or PLCT iv) memo countersigned by Guard लोको पायलट को स्टार्टर को आंशिक रूप से चालू स्थिति में पार करते समय और एडवांस्ड स्टार्टर से पहले रुकने पर आवश्यक प्राधिकरण, एटीपी के अलावा: i) पायलट आउट मेमो ii) टी.369 (3[बी]+पीएचएस iii) एडवांस्ड स्टार्टर ऑफ या पीएलसीटी iv) गार्ड द्वारा प्रतिहस्ताक्षरित मेमो
- A) Both (ii) & (iv)
- B) Either (i), (ii), (iii) & (iv)
- C) Either (i), (ii), (iii)
- D) Either (ii), (iii) & (iv)
Correct Answer: Either (ii), (iii) & (iv)
Q3. Number of Loco manufacturing Units on Indian railways are भारतीय रेलवे पर लोको निर्माण इकाइयों की संख्या इस प्रकार है:
- A) One
- B) Two
- C) Five
- D) Four
Correct Answer: Five
Q4. Name of the MR who were Chief Minister of state also (i) N.Sadananda Gawda (ii) Nitesh kumar (iii) Lalu Prasad Yadav (iv) Mamata Banergeee (v)Ram vilas Paswan (vi) Mallikarjun Kharge एमआर का नाम जो राज्य के मुख्यमंत्री भी थे (i) एन.सदानंद गौड़ा (ii) नितेश कुमार (iii) लालू प्रसाद यादव (iv) ममता बनर्जी (v) राम विलास पासवान (vi) मल्लिकार्जुन खड़गे
- A) Only (ii),(iii) & (iv)
- B) Only (i), (ii), (iv) &(vi)
- C) Only (i), (ii),(iii) & (iv)
- D) Only (ii), (iii), (iv)& (v)
Correct Answer: Only (i), (ii),(iii) & (iv)
Q5. Running staff to be given rest in a month including one night is परिचालन कर्मचारियों को महीने में एक बार आराम दिया जाएगा, जिसमें एक रात का आराम भी शामिल होगा।
- A) 4 Rests of 30 hrs each
- B) 5 hours of 22 hrs each
- C) Either A ? or B ?
- D) Both A ? and B ?
Correct Answer: Either A ? or B ?
Q6. Full form of UMID[यूएमआईडी का पूरा नाम]
- A) Unified Multipurpose Identification
- B) Unique Medical Identification
- C) Unique Multipurpose Identification
- D) Unified Medical Identification
Correct Answer: Unique Medical Identification
Q7. Identify the statements which are TRUE? (i) Transport allowance for employees of Level 9 & above in 'X' class city is Rs7200/-. (ii) Transport allowance for employees of Level 9 & above in 'other cities' is Rs4800/-. (iii) Transport allowance for employees of Level 3 to 8 in 'X' class city is Rs3600/-. (iv) Transport allowance for employees of Level 1 to 2 (pay ≥ ₹24,200) in 'X' class city is Rs3600/-. सही कथनों की पहचान कीजिए? (i) X श्रेणी के शहर में लेवल 9 और उससे ऊपर के कर्मचारियों के लिए परिवहन भत्ता 7200 रुपये है। (ii) अन्य शहरों में लेवल 9 और उससे ऊपर के कर्मचारियों के लिए परिवहन भत्ता 4800 रुपये है। (iii) X श्रेणी के शहर में लेवल 3 से 8 के कर्मचारियों के लिए परिवहन भत्ता 3600 रुपये है। (iv) X श्रेणी के शहर में लेवल 1 से 2 (वेतन ≥ ₹24,200) के कर्मचारियों के लिए परिवहन भत्ता 3600 रुपये है।
- A) Only (ii),(iii)
- B) Only (i)
- C) Only (i), (iii)
- D) Only (i) & (iii)
Correct Answer: Only (i), (iii)
Q8. The number of states on which tourism train ?Golden chariot ? passes through पर्यटन ट्रेन "गोल्डन चैरियट" जिन राज्यों से होकर गुजरती है, उनकी संख्या।
- A) Two
- B) Three
- C) Four
- D) Five
Correct Answer: Five
Q9. Which of the following is not a PFT ?s over S C Rly. निम्नलिखित में से कौन सा पीएफटी नहीं है? एस सी रेलवे पर।
- A) Nagalapalli
- B) Timmapur
- C) Shankerpalli
- D) SNAG
Correct Answer: SNAG
Q10. Station spacing on DFC will be km. डीएफसी पर स्टेशनों के बीच की दूरी किलोमीटर होगी।
- A) 10
- B) 20
- C) 30
- D) 40
Correct Answer: 40
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!