Knowledge Booster: opt_signal Edition (23 Aug 2026)
Welcome to today's opt_signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Outer & Warner signals combined at any station, the same Warner signal shall be eliminated in [यदि किसी स्टेशन पर आउटर और वार्नर सिग्नल संयुक्त हों, तो उसी वार्नर सिग्नल को हटा दिया जाएगा।]
- A) 2 Aspect Signaling Area
- B) 3 Aspect Signaling Area
- C) 4 Aspect Signaling Area
- D) IBS
Correct Answer: 4 Aspect Signaling Area
Q2. Whenever the calling-on signal is taken off, the control of the signal above is released जब भी कॉलिंग-ऑन सिग्नल बंद किया जाता है, तो ऊपर के सिग्नल का नियंत्रण भी समाप्त हो जाता है।
- A) Home Signal
- B) First Stop Signal
- C) LSS
- D) None of the Above
Correct Answer: None of the Above
Q3. The distant signal may be provided on दूरस्थ संकेत प्रदान किया जा सकता है
- A) Main Line
- B) Loop Line
- C) Both
- D) None
Correct Answer: Main Line
Q4. When the train is required to stop at the home signal of the station ahead IBS-cum-distant signal shows जब ट्रेन को आगे वाले स्टेशन के होम सिग्नल पर रुकना आवश्यक होता है, तो आईबीएस-सह-दूरस्थ सिग्नल दिखाता है।
- A) Yellow
- B) Green
- C) Red
- D) Double Yellow
Correct Answer: Yellow
Q5. Warner signal has वार्नर सिग्नल है
- A) Two Aspects
- B) One Aspect
- C) Three Aspects
- D) Four Aspects
Correct Answer: One Aspect
Q6. Whenever Distant signal is provided, it may be जब भी दूरस्थ सिग्नल प्रदान किया जाता है, तो यह हो सकता है
- A) Semaphore
- B) Color Light Signal
- C) Both
- D) None
Correct Answer: Both
Q7. Aspect of the Double Distant territory, when the Inner Home is provided दोहरी दूरस्थ क्षेत्र में, जब आंतरिक घर प्रदान किया जाता है
- A) Yellow
- B) Double Yellow
- C) Red
- D) Green
Correct Answer: Double Yellow
Q8. Home signal shall not be cleared until the ________ cleared. होम सिग्नल तब तक क्लियर नहीं होगा जब तक कि ____क्लियर न हो जाए।
- A) Last Stop Signal
- B) Warner
- C) Distant Signal
- D) Outer Signal
Correct Answer: Distant Signal
Q9. The arrangement adopted in an IBS for controlling traffic is known as आईबीएस में यातायात को नियंत्रित करने के लिए अपनाई गई व्यवस्था को इस प्रकार जाना जाता है:
- A) Control Block
- B) Intermediate Block
- C) IBS
- D) None
Correct Answer: Intermediate Block
Q10. The normal aspect of Distant signal on double distant signal area is दोहरे दूरस्थ सिग्नल क्षेत्र पर दूरस्थ सिग्नल का सामान्य पहलू यह है
- A) Caution
- B) Proceed
- C) Attention
- D) STOP
Correct Answer: Attention
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!