Knowledge Booster: Quantitative-Aptitude Edition (16 Oct 2026)
Welcome to today's Quantitative-Aptitude Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Three numbers are in ratio 1:2:3 and their HCF is 12. Find the numbers. तीन संख्याएँ 1:2:3 के अनुपात में हैं और उनका एचसीएफ 12 है। वे संख्याएँ ज्ञात कीजिए।
- A) 12,24,36
- B) 11,22,33
- C) 12,20,36
- D) 11,20,30
Correct Answer: 12,24,36
Explanation: 12,24,36
Q2. The value of (45 ÷ 9) + 8 is (45 ÷ 9) + 8 का मान है
- A) 10
- B) 12
- C) 13
- D) 15
Correct Answer: 13
Explanation: 5+8=13
Q3. Time=Distance/Speed. If D=150km, S=50kmph, T=? समय = दूरी / गति। यदि दूरी = 150 किमी, गति = 50 किमी प्रति घंटा, तो समय = ?
- A) 2
- B) 2.5
- C) 3
- D) 4
Correct Answer: 3
Explanation: 150/50
Q4. The cost of an article was Rs. 75, The cost was increased by 20% and later on it was reduced by 20%. The present cost of the article is ? एक वस्तु की कीमत 75 रुपये थी। कीमत में 20% की वृद्धि की गई और बाद में इसे 20% घटा दिया गया। वस्तु की वर्तमान कीमत क्या है?
- A) 75
- B) 80
- C) 85
- D) 72
Correct Answer: 72
Explanation: 72
Q5. A does work in 12 days, B in 18 days. Together? A 12 दिनों में काम करता है, B 18 दिनों में। क्या दोनों साथ मिलकर काम करते हैं?
- A) 6
- B) 7
- C) 8
- D) 10
Correct Answer: 7
Explanation: LCM method
Q6. The cube of 9 is 9 का घन है
- A) 621
- B) 729
- C) 819
- D) 891
Correct Answer: 729
Explanation: 9×9×9
Q7. The population of a village increases every year by 4%. If its present population is 60,000, then after 2 years the population of the village will be? एक गाँव की जनसंख्या में प्रतिवर्ष 4% की वृद्धि होती है। यदि वर्तमान में इसकी जनसंख्या 60,000 है, तो 2 वर्ष बाद गाँव की जनसंख्या कितनी होगी?
- A) 64400
- B) 64636
- C) 64000
- D) 64896
Correct Answer: 64896
Explanation: 64896
Q8. Perimeter of circle radius 21 21 त्रिज्या वाले वृत्त का परिमाप
- A) 120
- B) 125
- C) 130
- D) 132
Correct Answer: 132
Explanation: 2πr
Q9. Simplify: (15+25) × 2 सरल कीजिए: (15+25) × 2
- A) 70
- B) 75
- C) 80
- D) 90
Correct Answer: 80
Explanation: (40×2)
Q10. The value of (7³ – 5³) is (7³ – 5³) का मान है
- A) 218
- B) 242
- C) 267
- D) 312
Correct Answer: 218
Explanation: 343–125 = 218
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!