Knowledge Booster: Railgyan Edition (28 Sep 2026)
Welcome to today's Railgyan Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. When was the first passenger train run in India? | भारत में पहली यात्री ट्रेन कब चली थी?
- A) 15 अगस्त 1854
- B) 16 अप्रैल 1853
- C) 26 जनवरी 1850
- D) 1 जनवरी 1854
Correct Answer: 16 अप्रैल 1853
Q2. Where is the Headquarters of South Coast Railway? | साउथ कोस्ट रेलवे का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
- A) Vijayawada
- B) Hyderabad
- C) Visakhapatnam
- D) Guntur
Correct Answer: Visakhapatnam
Q3. Which was nationalized in the year 1944? | जिसका राष्ट्रीयकरण वर्ष 1944 में हुआ था?
- A) सभी प्रमुख भारतीय रेलवे का
- B) केवल छोटी लाइन रेलवे का
- C) केवल निजी बसों का
- D) केवल बंदरगाह रेलवे का
Correct Answer: सभी प्रमुख भारतीय रेलवे का
Q4. According to the source, the definition of Railway is related to which section of which Act? | सूत्र के अनुसार, रेलवे की परिभाषा किस अधिनियम की किस धारा से संबंधित है?
- A) Railway Act 1989, Section 2(31)
- B) Railway Act 1989, Section 3(21)
- C) Railway Act 1905, Section 2
- D) Railway Act 1956, Section 31
Correct Answer: Railway Act 1989, Section 2(31)
Q5. According to the source, how many Zonal Railways are currently in existence? | सूत्रों के अनुसार, वर्तमान में कितने क्षेत्रीय रेलवे मौजूद हैं?
- A) 16
- B) 17
- C) 18
- D) 19
Correct Answer: 17
Q6. Which of the following is not a division of South Coast Railway? | निम्नलिखित में से कौन सा साउथ कोस्ट रेलवे का प्रभाग नहीं है?
- A) Guntakal
- B) Guntur
- C) Visakhapatnam
- D) Secunderabad
Correct Answer: Secunderabad
Q7. Where is the headquarters of West Central Railway? | पश्चिम मध्य रेलवे का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
- A) भोपाल
- B) कोटा
- C) जबलपुर
- D) नागपुर
Correct Answer: जबलपुर
Q8. When did the government take over Bikaner State Railway? | बीकानेर राज्य रेलवे का नियंत्रण सरकार ने कब अपने हाथ में लिया?
- A) 1 अगस्त 1949
- B) 1 अप्रैल 1950
- C) 1 जनवरी 1950
- D) 1 जुलाई 1950
Correct Answer: 1 अप्रैल 1950
Q9. According to the source, how many divisions are said to be functioning in these 17 zonal railways? | सूत्रों के अनुसार, इन 17 क्षेत्रीय रेलवे में कितने विभाग कार्यरत बताए जा रहे हैं?
- A) 60
- B) 65
- C) 70
- D) 75
Correct Answer: 70
Q10. Who had control over many regional railways in India before independence? | स्वतंत्रता से पहले भारत में कई क्षेत्रीय रेलवे पर किसका नियंत्रण था?
- A) केंद्र सरकार
- B) रियासतों का
- C) नगरपालिकाओं का
- D) निजी बैंकों का
Correct Answer: रियासतों का
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!