Knowledge Booster: S_T_Signal Edition (01 Sep 2026)
Welcome to today's S_T_Signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Resistance of Glued Joint shall be measured with a ------- meggar गोंद से जुड़े जोड़ के प्रतिरोध को ------- मेगर से मापा जाएगा।
- A) 500 V DC
- B) 100 V AC
- C) 100 V DC
- D) 500 V AC
Correct Answer: 100 V DC
Q2. The minimum insulation resistance of a signalling cable shall be _________. CBT ASTE 70% 2025. सिग्नलिंग केबल का न्यूनतम इन्सुलेशन प्रतिरोध _________ होना चाहिए। CBT ASTE 70% 2025.
- A) 5 mega ohms/km
- B) 10 mega ohms/km
- C) 100 mega ohms/km
- D) 1 mega ohm/km
Correct Answer: 5 mega ohms/km
Q3. The route release circuit shall be designed with atleast _____ number of track circuits ट रिलीज सर्किट को कम से कम _____ ट्रैक सर्किट के साथ डिजाइन किया जाएगा।
- A) 2
- B) 3
- C) 1
- D) NONE
Correct Answer: 2
Q4. In IBs the LSS signal is controlled by? आईबीएस में एलएसएस सिग्नल को किसके द्वारा नियंत्रित किया जाता है?
- A) Block instrument of rear station
- B) IB signal
- C) Block instrument of advanced station
- D) Axle counter of rear section
Correct Answer: Axle counter of rear section
Q5. Changeover of El system shall be done from Main to Hot Standby and vice-versa once under the supervision of sectional SSE/JE ____when there is no train movement in the yard. यार्ड में ट्रेन की आवाजाही न होने पर, सेक्शनल एसएसई/जेई की देखरेख में एक बार इल सिस्टम का परिवर्तन मेन से हॉट स्टैंडबाय और इसके विपरीत किया जाएगा।
- A) 15 days
- B) Monthly
- C) Quarterly
- D) . Half yearly
Correct Answer: Monthly
Q6. LSS of the station in rear of an IBS can assume the off aspect when the line is clear upto the IBS and an adequate distance of ______________m beyond it,? आईबीएस क पीछ वाल स्टशन का एलएसएस, ऑफ पहल ग्रहण कर सकता ह जब आईबीएस तक लाइन साफ हो और उसक आग पयाप्त दरी ______________ मीटर हो, IBS के पीछे के स्टेशन का LSS ऑफ पहलू मान सकता है जब लाइन IBS तक स्पष्ट हो और उसके आगे ______________m की पर्याप्त दूरी हो?
- A) 120
- B) 180
- C) 300
- D) 400
Correct Answer: 400
Q7. Which one of the following descriptions appears on IPS Status Monitoring Panel in ASM Room, when IPS Battery Bank Level is at 70% Depth of Discharge? जब आईपीएस बैटरी बैंक का डिस्चार्ज स्तर 70% होता है, तो एएसएम कक्ष में आईपीएस स्टेटस मॉनिटरिंग पैनल पर निम्नलिखित में से कौन सा विवरण दिखाई देता है?
- A) Start Generator
- B) Emergency Start Generator
- C) System Shut Down
- D) Call S&T Staff
Correct Answer: System Shut Down
Q8. System Integrity Test shall be carried out once in every _______________. CBT ASTE 70% 2025 सिस्टम इंटीग्रिटी टेस्ट प्रत्येक _______________ में एक बार किया जाएगा। CBT ASTE 70% 2025
- A) year
- B) five years
- C) two years
- D) five years or earlier if interlocking is altered
Correct Answer: five years or earlier if interlocking is altered
Q9. Fouling mark is placed where the centre to centre distance in new yard is less than ______________. ASTE 70% 2025. नए यार्ड में केंद्र से केंद्र की दूरी ______________ से कम होने पर फाउलिंग चिह्न लगाया जाता है। ASTE 70% 2025.
- A) 4265 mm
- B) 5300 mm
- C) 1676 mm
- D) none of the options
Correct Answer: 5300 mm
Q10. Powers to dispense with tenders and accept quotation for works valuing Rs. 10 lakhs rests with 10 लाख रुपये से अधिक मूल्य के कार्यों के लिए निविदाओं को समाप्त करने और कोटेशन स्वीकार करने की शक्तियां किसके पास हैं?
- A) GM
- B) PHOD
- C) HOD
- D) JAG
Correct Answer: HOD
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!