Knowledge Booster: S_T_Signal Edition (06 Sep 2026)
Welcome to today's S_T_Signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. In IBS, when train passes IB signal at ON आईबीएस में, जब ट्रेन आईबी सिग्नल को ऑन स्थिति में पार करती है
- A) K1 indicaton appears
- B) K2 indicaton appears
- C) K3 indicaton appears
- D) K4 indicaton appears
Correct Answer: K1 indicaton appears
Q2. In single line RE Area, what is the maximum permissible length between Point contactor and Point motor of IRS S‐24 Point machine having AC immunity level of 160 Volt (consider factor of safety as 1.5)? सिंगल लाइन आरई एरिया में, 160 वोल्ट के एसी इम्युनिटी लेवल वाली आईआरएस एस-24 पॉइंट मशीन के पॉइंट कॉन्टैक्टर और पॉइंट मोटर के बीच अधिकतम अनुमेय लंबाई क्या है (सुरक्षा गुणांक को 1.5 मानें)?
- A) 2200 Metre
- B) 2800 Metre
- C) 1100 Metre
- D) 910 Metre
Correct Answer: 910 Metre
Q3. In initial charging terminal voltage of cell is set to volt/cell प्रारंभिक चार्जिंग के दौरान सेल का टर्मिनल वोल्टेज वोल्ट/सेल पर सेट किया जाता है।
- A) 2.25 V
- B) 2.3V
- C) 2.4V
- D) 2.7V
Correct Answer: 2.7V
Q4. To Increase the range of Ammeter, resistance to be added in एमीटर की रेंज बढ़ाने के लिए, उसमें प्रतिरोध जोड़ना होगा।
- A) Series
- B) Parallel
- C) Series — Parallel
- D) None
Correct Answer: Parallel
Q5. What is the Pick-Up Voltage and Current (approximately) of QBAT Track Relay? QBAT ट्रैक रिले का पिक-अप वोल्टेज और करंट (लगभग) कितना है?
- A) 1.40 Volts & 140 mAmp
- B) 1.40 Volts & 175 mAmp
- C) 1.75 Volts & 140 mAmp
- D) 1.75 Volts & 175 mAmp
Correct Answer: 1.75 Volts & 175 mAmp
Q6. Starter released by advanced starter shall be provided at __________________. ASTE 70% 2025. एडवांस्ड स्टार्टर द्वारा जारी किया गया स्टार्टर __________________ पर उपलब्ध कराया जाएगा। ASTE 70% 2025.
- A) diverging end of junction stations
- B) stations with twin single line working
- C) stations where track circuit has not been provided between starter and advanced starter
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q7. What is the periodicity for testing of insulation resistance of main signaling cable? मुख्य सिग्नलिंग केबल के इन्सुलेशन प्रतिरोध के परीक्षण की आवधिकता क्या है?
- A) Once in a year
- B) Every 2 years
- C) Every 3 years
- D) None of the given options
Correct Answer: Every 2 years
Q8. The frequency band allotted for the use of Indian Railways for loco troll is__________________. ASTE 70% 2025. भारतीय रेलवे द्वारा लोकोट्रॉल के लिए आवंटित आवृत्ति बैंड __________________ है। ASTE 70% 2025.
- A) 400 - 425
- B) 424-430
- C) 475-490
- D) none of the options
Correct Answer: 424-430
Q9. An employee works 42 hours per week and with 30 consecutive hours of rest comes under एक कर्मचारी प्रति सप्ताह 42 घंटे काम करता है और 30 घंटे लगातार आराम करता है।
- A) Excluded
- B) Intensive
- C) Essential intermittent
- D) Continuous
Correct Answer: Intensive
Q10. What is the plan head of signalling(LC gate interlocking) works? सिग्नलिंग (एलसी गेट इंटरलॉकिंग) का प्लान हेड कैसे काम करता है?
- A) PH 11
- B) PH 29
- C) PH 16
- D) PH 33
Correct Answer: PH 29
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!