Knowledge Booster: S_T_Signal Edition (07 Sep 2026)
Welcome to today's S_T_Signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The minimum insulation resistance of a signalling cable shall be _________. CBT ASTE 70% 2025. सिग्नलिंग केबल का न्यूनतम इन्सुलेशन प्रतिरोध _________ होना चाहिए। CBT ASTE 70% 2025.
- A) 5 mega ohms/km
- B) 10 mega ohms/km
- C) 100 mega ohms/km
- D) 1 mega ohm/km
Correct Answer: 5 mega ohms/km
Q2. The pick up current of LED lamp proving relays (ECR) is ___________. ASTE 70% 2025 एलईडी लैंप प्रूफ़िंग रिले (ईसीआर) का पिकअप करंट __________ है। ASTE 70% 2025
- A) 108 mA/AC 50 Hz
- B) 108 mA/DC
- C) 72 mA/AC 50 Hz.
- D) none of the options
Correct Answer: 108 mA/AC 50 Hz
Q3. Plug in type track relays on completion of 12 year, in the normal course, shall? प्लग-इन प्रका र के के ट्रै ट्रैट्रैक रि ले ले को 12 वर्ष र्ष पू पूरे रे हो ने ने पर, सा मा न्य रूप से से 12 वर्ष पूरे होने पर, सामान्य पाठ्यक्रम में, टाइप ट्रैक रिले प्लग इन करें?
- A) be overhauled and used
- B) be replaced
- C) with PCSTE's approval can be used beyond 12 years
- D) with Sr.DSTE's approval can be used beyond 12 years
Correct Answer: be replaced
Q4. Block earths resistance shall not exceed? ॉक एथ का प्रितरोध िकसस अिधक नही होना चािहए?
- A) 10 ohms 10 ओम(ohms)
- B) 1 ohm 1 ओम (ohm)
- C) 100 ohms 100 ओम (ohms)
- D) 1 kilo ohm 1 िकलो ओम (ohms)
Correct Answer: 10 ohms 10 ओम(ohms)
Q5. As Mentioned in IR SEM, the pre-commissioning check lists for important signalling equipments like El shall be verified and counter signed respectively by which of the following level of officials? आईआर एसईएम में उल्लिखित अनुसार, आईएल जैसे महत्वपूर्ण सिग्नलिंग उपकरणों के लिए पूर्व-कमीशनिंग चेकलिस्ट का सत्यापन और प्रतिहस्ताक्षर निम्नलिखित में से किस स्तर के अधिकारियों द्वारा किया जाएगा?
- A) Concerned supervisor and OEMs representative
- B) Field ADSTE/DSTE and DyCSTE/Sr. DSTE
- C) Concerned supervisor and Field ADSTE / DSTE
- D) DyCSTE/Sr.DSTE and CSE or CSTE/Proj or Construction
Correct Answer: Field ADSTE/DSTE and DyCSTE/Sr. DSTE
Q6. Condonation of gradients steeper than 1 in 100 in existing yards can be granted by ________________. ASTE 70% 2025. मौजूदा यार्डों में 100 में 1 से अधिक तीव्र ढलानों के लिए छूट ________________ द्वारा दी जा सकती है। ASTE 70% 2025.
- A) GM
- B) CCRS
- C) Railway Board
- D) none of the options
Correct Answer: Railway Board
Q7. Sanction of excess over original sanctioned cost (abstract cost) due to reasons other than price escalation can be done by zonal railways upto मूल्य वृद्धि के अलावा अन्य कारणों से मूल स्वीकृत लागत (सार लागत) से अधिक की स्वीकृति क्षेत्रीय रेलवे द्वारा की जा सकती है।
- A) 10%
- B) 20%
- C) 50%
- D) 100%
Correct Answer: 20%
Q8. Radio communication needed for working of Kavach__________. ASTE 70% 2025. कवच __________ के संचालन के लिए रेडियो संचार आवश्यक है। ASTE 70% 2025।
- A) UHF
- B) GSM/GPRS
- C) GPS/GNSS
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q9. In RE-area with PSC sleepers in station yard area, what is the maximum length of track circuit, using QBAT(wrongly given as QSPA1and question deleted byNAIR) in combination with QSPA1 with B-type choke at relay end? स्टेशन यार्ड क्षेत्र में पीएससी स्लीपरों वाले आरई-क्षेत्र में, रिले छोर पर बी-टाइप चोक के साथ क्यूएसपीए1 के संयोजन में क्यूबीएटी (गलती से क्यूएसपीए1 दिया गया और एनएआईआर द्वारा प्रश्न हटा दिया गया) का उपयोग करके ट्रैक सर्किट की अधिकतम लंबाई क्या है?
- A) 450 Mtr
- B) 670 Mtr
- C) 750 Mtr
- D) 1000 Mtr
Correct Answer: 750 Mtr
Q10. Which of the following statement is not true as per the latest Electronic Interlocking System Specification? नवीनतम इलेक्ट्रॉनिक इंटरलॉकिंग सिस्टम विनिर्देश के अनुसार निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य नहीं है?
- A) Both Hardware and Software of Object controllers must meet SIL‐4 standards
- B) The maximum distance between CPU and the Object controller working as slave unit is 20 Km.
- C) The Electronic Interlocking System shall have provision for accommodating 15% of I/Os in future
- D) During the alterations of station yard only Application Logic will be changed
Correct Answer: The maximum distance between CPU and the Object controller working as slave unit is 20 Km.
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!