Knowledge Booster: S_T_Signal Edition (10 Sep 2026)
Welcome to today's S_T_Signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. In Train Protection & Warning System (TPWS) the Movement Authority is updated _____. ट्रेन सुरक्षा एवं चेतावनी प्रणाली (टीपीडब्ल्यूएस) में मूवमेंट अथॉरिटी को अपडेट किया जाता है _____.
- A) At Balise locations
- B) When Loco pilot wants to update
- C) Continuously
- D) When Control Centre wants to update
Correct Answer: At Balise locations
Q2. The route release circuit shall be designed with atleast _____ number of track circuits ट रिलीज सर्किट को कम से कम _____ ट्रैक सर्किट के साथ डिजाइन किया जाएगा।
- A) 2
- B) 3
- C) 1
- D) NONE
Correct Answer: 2
Q3. Hand operated points shall be set, locked and detected in ? हस्त सचािलत पॉइट को िकसम सट, लॉक और िडटक्ट िकया जाएगा।
- A) Route
- B) Overlap ओवरलप
- C) Isolation आइसोलशन
- D) All the options सभी िवकल
Correct Answer: All the options सभी िवकल
Q4. As per RDSO specification No.S24/90 - for Electrical Point Machine non-trailable type, specifies the A.C. immunity level of Electrical Point Machine shall आरडीएसओ विनिर्देश संख्या एस24/90 के अनुसार - गैर-ट्रेल करने योग्य प्रकार की विद्युत प्वाइंट मशीन के लिए, विद्युत प्वाइंट मशीन का ए.सी.
- A) less than 110V RMS at 50 Hz
- B) less than 160V RMS at 50 Hz
- C) more than 110V RMS at 50 Hz
- D) more than 160V RMS at 50 Hz
Correct Answer: more than 160V RMS at 50 Hz
Q5. If the load on battery is 30A, backup time is 8Hrs and permitted D.O.D is 70%, then the required capacity of battery is यदि बैटरी पर लोड 30A है, बैकअप समय 8 घंटे है और अनुमत D.O.D 70% है, तो आवश्यक क्षमता
- A) 180 AH
- B) 200AH
- C) 300AH
- D) 400AH
Correct Answer: 400AH
Q6. Inverter converts इन्वर्टर परिवर्तित करता है
- A) AC to AC
- B) AC to DC
- C) DC to AC
- D) DC to DC
Correct Answer: DC to AC
Q7. The core network in LTE is known as? एलटीई में कोर नेटवर्क को क्या कहा जाता है?
- A) 3G core
- B) Evolved packet core
- C) ISDN gate way
- D) GGSN
Correct Answer: Evolved packet core
Q8. Stalling load of 220 mm stroke point machine is checked at _______ 220 मि मी स्ट्रो स्ट्रो क पॉ इं इंट मशी न के के स्टॉ लिं लिंग लो ड की जाँ जाँ जाँच _______ पर की जा ती है है 220 मिमी स्ट्रोक पॉइंट मशीन का स्टॉलिंग लोड _______ पर जांचा जाता है 220 मि मी स्ट्रो स्ट्रो क पीओ इन इंट मशी न के स्टॉ लिन लिंग लो डी की जाँ जाँ जांच _______ पर की जा ती है
- A) 580 kg
- B) 480 kg
- C) 900 kg
- D) 1000 kg
Correct Answer: 1000 kg
Q9. If Distant signal in 'Double Distant territory' display 'Proceed aspect', it indicates यदि 'दोहरे दूरस्थ क्षेत्र' में दूरस्थ संकेत 'आगे बढ़ने का पहलू' प्रदर्शित करता है, तो यह इंगित करता है
- A) Run through on main line
- B) Run through on loop line
- C) Run through on main line or the train is going to be received on Main line
- D) None of the options given is correct
Correct Answer: Run through on main line or the train is going to be received on Main line
Q10. The resistance of Earth connected to IPS should be -------- आईपीएस से जुड़े अर्थ का प्रतिरोध -------- होना चाहिए
- A) less than 5 ohms
- B) less than 10 ohms
- C) less than 1 ohm
- D) less than 4 ohms
Correct Answer: less than 1 ohm
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!