Knowledge Booster: S_T_Signal Edition (14 Sep 2026)
Welcome to today's S_T_Signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The load current at a station is 13 Amps and 200 AH batteries are used for backup. What shall be the minimum capacity of the charger. िकसी स्टशन पर लोड करट 13 एम्पयर ह तथा बकअप क िलए 200 AH बटरी का उपयोग िकया जाता ह। चाजर की न्यनतम क्षमता िकतनी होगी?
- A) 13 Amps 13 ए म्पयर
- B) 20 Amps 20 ए म्पयर
- C) 33 Amps 33 ए म्पयर
- D) 25 Amps 25 ए म्पयर
Correct Answer: 33 Amps 33 ए म्पयर
Q2. Sanction of excess over original sanctioned cost (abstract cost) due to reasons other than price escalation can be done by zonal railways upto मूल्य वृद्धि के अलावा अन्य कारणों से मूल स्वीकृत लागत (सार लागत) से अधिक की स्वीकृति क्षेत्रीय रेलवे द्वारा की जा सकती है।
- A) 10%
- B) 20%
- C) 50%
- D) 100%
Correct Answer: 20%
Q3. The maximum excitation voltage applied to relays other than QBAT shall be _______________. ASTE 70% 2025. QBAT के अलावा अन्य रिले पर लागू अधिकतम उत्तेजना वोल्टेज _______________ होगा। ASTE 70% 2025.
- A) 250%
- B) 125%
- C) 300%
- D) 200%
Correct Answer: 300%
Q4. Daily allowance admissible to a railway employee on official tour for absence from Headquarters for 5 hours in a day is आधिकारिक दौरे पर गए रेल कर्मचारी को मुख्यालय से एक दिन में 5 घंटे अनुपस्थित रहने पर मिलने वाला दैनिक भत्ता निम्नलिखित है:
- A) 30% of one day allowance
- B) 50% of one day allowance
- C) 70% of one day allowance
- D) 100 of one day allowance
Correct Answer: 30% of one day allowance
Q5. What is the plan head of signalling(LC gate interlocking) works? सिग्नलिंग (एलसी गेट इंटरलॉकिंग) का प्लान हेड कैसे काम करता है?
- A) PH 11
- B) PH 29
- C) PH 16
- D) PH 33
Correct Answer: PH 29
Q6. RE mast shall we provided at a minimum distance rear from any signals? क्या हमें किसी भी सिग्नल से पीछे की ओर न्यूनतम दूरी पर आरई मस्तूल प्रदान करना चाहिए?
- A) 10m
- B) 20m
- C) 30m
- D) 45m
Correct Answer: 10m
Q7. When a cell is on load, the current is given out by the cell जब किसी सेल पर लोड होता है, तो सेल द्वारा करंट उत्सर्जित होता है।
- A) From positive plate to negative plate
- B) From negative plate to positive plate
- C) Can be any direction
- D) None
Correct Answer: From positive plate to negative plate
Q8. The test of renumerativeness shall not be applied to the S&T works such as _______________. पा CBT ASTE 70% 2025 Supplementary Question Paper
- A) RDPMS
- B) ABS
- C) BPAC
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q9. The maximum distance between a Data Logger and the RTU connected to it is डटा लॉगर और उसस जड़ आर.टी.य. क बीच अिधकतम दरी िकतनी होती ह ?
- A) 8 km 8 िकलोमीटर
- B) 3 km 3 िकलोमीटर
- C) 12 km 12 िकलोमीटर
- D) 1 km 1 िकलोमीटर
Correct Answer: 3 km 3 िकलोमीटर
Q10. In Multiple Aspect Colour Light Signalling section, for speed in excess of 15 Kmph, which of the following type/s of Route indicator/s can be used? मल्टीपल एस्पेक्ट कलर लाइट सिग्नलिंग सेक्शन में, 15 किमी प्रति घंटे से अधिक की गति के लिए, निम्नलिखित में से किस प्रकार के रूट इंडिकेटर का उपयोग किया जा सकता है?
- A) Direction (Junction) type Route Indicator
- B) Multi-Lamp type Route Indicator
- C) Stencil type Route Indicator
- D) All the above options i.e. (1), (2) & (3) are correct
Correct Answer: Direction (Junction) type Route Indicator
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!