Knowledge Booster: S_T_Signal Edition (15 Sep 2026)
Welcome to today's S_T_Signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. What is the process of shaping of metal by squeezing them in between two or more dies in order to obtain desired shape called? वांछित आकार प्राप्त करने के लिए दो या दो से अधिक डाई के बीच में धातु को निचोड़कर आकार देने की प्रक्रिया क्या कहलाती है?
- A) Forming
- B) Welding
- C) Grinding
- D) Forging
Correct Answer: Forging
Q2. Specific gravity of discharged cell is डिस्चार्ज सेल का विशिष्ट गुरुत्व है
- A) 1200
- B) 1180
- C) 1280
- D) None
Correct Answer: 1180
Q3. At what stage will interlocking between conflicting routes is achieved by means of a route interlocking electric circuit? परस्पर विरोधी मार्गों के बीच अंतर्संबंध किस चरण में मार्ग अंतर्संबंध विद्युत परिपथ के माध्यम से प्राप्त किया जाएगा?
- A) Initiation stage.
- B) Control Stage
- C) Checking Stage
- D) Locking Stage
Correct Answer: Initiation stage.
Q4. In mode charging, O/P of charger is slightly more than the cell voltage. मोड चार्जिंग में, चार्जर का आउटपुट सेल वोल्टेज से थोड़ा अधिक होता है।
- A) Initial
- B) Boost
- C) Float
- D) trickle
Correct Answer: Float
Q5. The frequency band allotted for the use of Indian Railways for loco troll is__________________. ASTE 70% 2025. भारतीय रेलवे द्वारा लोकोट्रॉल के लिए आवंटित आवृत्ति बैंड __________________ है। ASTE 70% 2025.
- A) 400 - 425
- B) 424-430
- C) 475-490
- D) none of the options
Correct Answer: 424-430
Q6. Starter released by advanced starter shall be provided at __________________. ASTE 70% 2025. एडवांस्ड स्टार्टर द्वारा जारी किया गया स्टार्टर __________________ पर उपलब्ध कराया जाएगा। ASTE 70% 2025.
- A) diverging end of junction stations
- B) stations with twin single line working
- C) stations where track circuit has not been provided between starter and advanced starter
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q7. MOV and GAS DISCHARGE TUBES are used in _____protection. MOV और गैस डिस्चार्ज ट्यूबों का उपयोग _____ सुरक्षा में किया जाता है।
- A) CLASS-D
- B) CLASS-A
- C) CLASS-B
- D) CLASS-C
Correct Answer: CLASS-D
Q8. As per the concept of Lightning protection zones for lightning protection, LPZ OA means बिजली से सुरक्षा के लिए बनाए गए लाइटनिंग प्रोटेक्शन ज़ोन की अवधारणा के अनुसार, LPZ OA का अर्थ है
- A) Internal having possibility of indirect strike
- B) External having a possibility of Direct strike
- C) Both external & internal
- D) None of these
Correct Answer: External having a possibility of Direct strike
Q9. System Integrity Test shall be carried out once in every _______________. CBT ASTE 70% 2025 सिस्टम इंटीग्रिटी टेस्ट प्रत्येक _______________ में एक बार किया जाएगा। CBT ASTE 70% 2025
- A) year
- B) five years
- C) two years
- D) five years or earlier if interlocking is altered
Correct Answer: five years or earlier if interlocking is altered
Q10. Specific gravity of charged cell is आवेशित कोशिका का विशिष्ट गुरुत्व है
- A) 1200-1220
- B) 1180-1190
- C) 1280 -1300
- D) None
Correct Answer: 1200-1220
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!