Knowledge Booster: S_T_Signal Edition (29 Aug 2026)
Welcome to today's S_T_Signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. As per IRSEM-2021 Cable Markers of approved type shall be provided which should be placed at an interval of "X" meter in Station Section and "Y" meter in Block Section besides at diversion points to mark the Signalling cable route. Which one of the followings is "X" and "y" interval distance respectively? आईआरएसईएम-2021 के अनुसार, सिग्नलिंग केबल मार्ग को चिह्नित करने के लिए स्टेशन सेक्शन में "X" मीटर और ब्लॉक सेक्शन में "Y" मीटर के अंतराल पर, साथ ही डायवर्जन बिंदुओं पर अनुमोदित प्रकार के केबल मार्कर लगाए जाने चाहिए। निम्नलिखित में से कौन सा "X" और "Y" अंतराल की दूरी है?
- A) 10 Meter & 20 Meter
- B) 20 Meter and 50 Meter
- C) 30 Meter & 50 Meter
- D) 50 Meter & 100 Meter
Correct Answer: 20 Meter and 50 Meter
Q2. When multiple agencies are involved in slotting it shall be possible to replace a signal to ON by withdrawal of control by _____________. जब स्लॉटिंग में कई एजेंसियां शामिल हों, तो ____________ द्वारा नियंत्रण वापस लेकर सिग्नल को ON से बदलना संभव होगा।
- A) Station Master
- B) Station Master together with all the other agencies
- C) any one of the controlling agencies
- D) none of the options
Correct Answer: any one of the controlling agencies
Q3. In the cable core plan at any station, spare conductors to a minimum of ______________ of the total conductors used shall be provided for in each main cable up to the farthest point zone, किसी भी स्टेशन पर केबल कोर योजना में, उपयोग किए गए कुल कंड रों के न्यूनतम _____________ तक अतिरि कंड र, त्येक मु केबल में सबसे दूर थ पॉइंट क्षे
- A) 20%
- B) 10%
- C) 30%
- D) 15%
Correct Answer: 20%
Q4. Maximum permitted ripple voltage in the TFBC output? टी एफबी सी आउटपु पुट में में अधि कतम अनु नुमत रि प्पल वो वो ल्टे ल्टेज कि तना है है? TFBC आउटपुट में अधिकतम अनुमत तरंग वोल्टेज?
- A) 10 % of output voltage आउटपु पुट वो ल्टे ल्टेज का 10%
- B) 2 % of output voltage आउटपु पुट वो ल्टे ल्टेज का 2%
- C) 5 % of output voltage आउटपु पुट वो ल्टे ल्टेज का 5%
- D) 1 % of output voltage आउटपु पुट वो ल्टे ल्टेज का 1%
Correct Answer: 5 % of output voltage आउटपु पुट वो ल्टे ल्टेज का 5%
Q5. Where shall a routing signal be placed? रूटिंग सिग्नल कहाँ लगाया जाएगा?
- A) At not less than 180 m
- B) In rear of the points which it protects
- C) At not less than 120 m
- D) At not less than 320 m
Correct Answer: In rear of the points which it protects
Q6. Current is absorbed in the cell from the charging circuit, and the direction of the current in the cell is चार्जिंग सर्किट से सेल में करंट अवशोषित होता है, और सेल में करंट की दिशा होती है।
- A) From positive plate to negative plate
- B) From negative plate to positive plate
- C) Can be any direction
- D) None
Correct Answer: From positive plate to negative plate
Q7. The minimum ballast resistance should be ___ ohm/km in the track circuit used in Automatic block Signaling. स्वचालित ब्लॉक सिग्नलिंग में उपयोग किए जाने वाले ट्रैक सर्किट में न्यूनतम गिट्टी प्रतिरोध ___ ओम/किमी होना चाहिए।
- A) 2
- B) 4
- C) 1
- D) 0
Correct Answer: 1
Q8. The cable should be laid in ________ pipes on either side of a Traction Sub-station ट्रैक्शन सब-स्टेशन के दोनों ओर ________ पाइपों में केबल बिछाई जानी चाहिए।
- A) GI pipe
- B) RCC pipe
- C) PVC pipe
- D) none of the three
Correct Answer: RCC pipe
Q9. Double Yellow ('YY') aspect of a second distant signal in a double distant MACLS territory will indicate to the driver? दोहरी दूरी वाले MACLS क्षेत्र में दूसरे दूरस्थ सिग्नल का दोहरा पीला ('YY') पहलू चालक को क्या संकेत देगा?
- A) Loop line reception
- B) Run through via loop line
- C) Stop at home signal
- D) All options are correct
Correct Answer: Loop line reception
Q10. End point voltage of the lead acid cell is लेड एसिड सेल का अंतिम बिंदु वोल्टेज है
- A) 1.85 V
- B) 1.9V
- C) 2.0V
- D) 2.2V
Correct Answer: 1.85 V
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!