Knowledge Booster: S & T Telecom Edition (02 Oct 2026)
Welcome to today's S & T Telecom Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Which layer of the Open Systems Interconnection (OSI) model in Data Communication is responsible for the encryption and decryption of user data? डेटा संचार में ओपन सिस्टम्स इंटरकनेक्शन (ओएसआई) मॉडल की कौन सी परत उपयोगकर्ता डेटा के एन्क्रिप्शन और डिक्रिप्शन के लिए जिम्मेदार है?
- A) Application Layer
- B) Presentation Layer
- C) Network Layer
- D) Data link Layer
Correct Answer: Presentation Layer
Q2. Beyond the farthest point the minimum number of spare conductors of the total conductors used shall be _________. ASTE 70% 2025. सबसे दूर के बिंदु से परे, उपयोग किए गए कुल कंडक्टरों में से अतिरिक्त कंडक्टरों की न्यूनतम संख्या _________ होगी। ASTE 70% 2025.
- A) 20%
- B) 5%
- C) 10%
- D) 30%
Correct Answer: 10%
Q3. In Video Surveillance System at Stations the recording shall be stored for ______? स्टेशनों पर वीडियो निगरानी प्रणाली में रिकॉर्डिंग को ______ तक संग्रहीत किया जाएगा?
- A) 30 days at 25FPS Full HD resolution of Full HD cameras
- B) 45 days at 25FPS Full HD resolution of Full HD cameras
- C) 45 days at 30FPS Full HD resolution of Full HD cameras
- D) 60 days at 30FPS Full HD resolution of Full HD cameras
Correct Answer: 30 days at 25FPS Full HD resolution of Full HD cameras
Q4. Call centre is the system providing train related information to the passenger’s कॉल सेंटर वह प्रणाली है जो यात्रियों को ट्रेन संबंधी जानकारी प्रदान करती है।
- A) at Railway station
- B) at passenger end
- C) both at Railway station and passenger end
- D) none
Correct Answer: at passenger end
Q5. Quad cable 0.9 mm conductor shall preferably be used for block sections upto ________. ASTE 70% 2025 ________ तक के ब्लॉक सेक्शन के लिए अधिमानतः 0.9 मिमी कंडक्टर वाले क्वाड केबल का उपयोग किया जाना चाहिए। ASTE 70% 2025
- A) 10 km
- B) 15 km
- C) 12 km
- D) 18 km
Correct Answer: 12 km
Q6. The cable should be laid in ________ pipes on either side of a Traction Sub-station ट्रैक्शन सब-स्टेशन के दोनों ओर ________ पाइपों में केबल बिछाई जानी चाहिए।
- A) GI pipe
- B) RCC pipe
- C) PVC pipe
- D) none of the three
Correct Answer: RCC pipe
Q7. ADSL modem uses modulation method? क्या ADSL मॉडेम मॉड्यूलेशन विधि का उपयोग करता है?
- A) QAM+FDM
- B) TDM+FSK
- C) FDM+FSK
- D) all the above
Correct Answer: QAM+FDM
Q8. Transmission loss of Copper wire 0.9mm dia (unloaded) 0.9 मिमी व्यास वाले तांबे के तार का संचरण हानि (बिना भार के)
- A) 0.56 dB/Km
- B) 0.25 dB/Km
- C) 0.63 dB/Km
- D) None/Km
Correct Answer: 0.63 dB/Km
Q9. An WiFi access point works as a एक वई फै एक्सेस पॉइंट किसके प में काम करता है?
- A) Router राउटर
- B) Switch स्विच
- C) Wireless Radio वायरलेस रेडियो
- D) All the options सभी विकल्प
Correct Answer: All the options सभी विकल्प
Q10. Railway Wi-Fi networks operate using radio frequency (RF) technology रेलवे वाई-फाई नेटवर्क किस प में रेडियो फ्रीक्वेंसी (आरएफ) तकनीक का उपयोग कर संचालित होते हैं
- A) in the free public band मुफ्त सार्वजनिक बैंड में
- B) in band licensed for Railways रेलवे के लिए लाइसेंस प्राप्त बैंड में
- C) in band licensed for Government सरकार के लिए लाइसेंस प्राप्त बैंड में
- D) none of the options कोई भी विकल्प नहीं
Correct Answer: in the free public band मुफ्त सार्वजनिक बैंड में
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!