Knowledge Booster: S & T Telecom Edition (06 Sep 2026)
Welcome to today's S & T Telecom Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Scanning interval for digital inputs in a datalogger shall be _________. CBT ASTE 70% 2025 Supplementary Question Paper डेटा लॉगर में डिजिटल इनपुट के लिए स्कैनिंग अंतराल _________ होगा। CBT ASTE 70% 2025 पूरक प्रश्न पत्र
- A) less than 20 milli seconds
- B) greater than 20 milli seconds
- C) less than 1 sec
- D) none of the options
Correct Answer: less than 20 milli seconds
Q2. The impedance ratio of VF transformer is _________ ohms. VF ट्रांसफार्मर का प्रतिबाधा अनुपात _________ ओम है।
- A) 488:40:00
- B) 1138:40:00
- C) 477:50:00
- D) 610:00:00
Correct Answer: 488:40:00
Q3. Bending radius under tension during pulling for laying of Armoured OFC cable specified as per Telecom manual shall always be greater than "X" times the diameter of the OFC cable. Which one of the following options is correct for value of "X"? टेलीकॉम मैनुअल के अनुसार, आर्मर्ड OFC केबल बिछाने के दौरान खिंचाव से उत्पन्न होने वाली बेंडिंग त्रिज्या हमेशा OFC केबल के व्यास के "X" गुना से अधिक होनी चाहिए। "X" के मान के लिए निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प सही है?
- A) 5
- B) 10
- C) 20
- D) 30
Correct Answer: 30
Q4. In case of provision -48V DC for IP-Exchange, 2 sets of Telecom SMPS chargers along with 2 sets of batteries shall be provided to ensure minimum "X" hours of back up at each location. What is the stipulated minimum value of "X" as per IR- Telecom Manual-2021? आईपी-एक्सचेंज के लिए -48V डीसी की व्यवस्था होने पर, प्रत्येक स्थान पर न्यूनतम "X" घंटे का बैकअप सुनिश्चित करने के लिए टेलीकॉम एसएमपीएस चार्जर के 2 सेट और बैटरी के 2 सेट उपलब्ध कराए जाने चाहिए। आईआर-टेलीकॉम मैनुअल-2021 के अनुसार "X" का निर्धारित न्यूनतम मान क्या है?
- A) 4 Hour
- B) 8 Hour
- C) 12 Hour
- D) 24 Hour
Correct Answer: 12 Hour
Q5. It is desirable to provide 1.4 mm Quad cable in block sections of ____________ के ब्लॉक से न में 1.4 मिमी क्वाड केबल उपल कराना वांछनीय है ____________ के ब्लॉक अनुभागों में 1.4 मिमी क्वाड केबल प्रदान करना वांछनीय है
- A) any length
- B) length more than 12 km
- C) length more than 20 km
- D) length more than 10 km
Correct Answer: length more than 12 km
Q6. The end to end loss shall be measured after splicing OFC after laying and should not exceed एंड टू एंड लॉस, ओएफसी बिछाने के बाद स्प्लिसिंग के बाद मापा जाएगा और वह किससे अधिक नहीं होना चाहिए?
- A) 0.25db/Km at 1550 nm and 0.40 db/Km at 1310 nm
- B) 0.25 db/Km at 1310 nm and 0.40 db/Km at 1550 nm
- C) 0.25 db/Km at 1310 nm
- D) 0.40 db/Km at 1550 nm
Correct Answer: 0.25db/Km at 1550 nm and 0.40 db/Km at 1310 nm
Q7. The broadcast domain is bound by which type of devices? ब्रॉडकास्ट डोमेन किस प्रकार के उपकरणों द्वारा सीमित होता है?
- A) Bridge
- B) Switches
- C) Routers
- D) Repeaters
Correct Answer: Routers
Q8. Long‐Term Evolution downlink transmission is based on which multiplexing? लॉन्ग-टर्म इवोल्यूशन डाउनलिंक ट्रांसमिशन किस मल्टीप्लेक्सिंग पर आधारित है?
- A) QPSK
- B) GMSK
- C) DWDM
- D) OFDM
Correct Answer: OFDM
Q9. Call centre is the system providing train related information to the passenger’s कॉल सेंटर वह प्रणाली है जो यात्रियों को ट्रेन संबंधी जानकारी प्रदान करती है।
- A) at Railway station
- B) at passenger end
- C) both at Railway station and passenger end
- D) none
Correct Answer: at passenger end
Q10. An Internet Protocol address (IP address) is essential to each device connected to a computer network that uses the Internet Protocol for communication. What is the address size in IPv6 addressing scheme? इंटरनेट प्रोटोकॉल का उपयोग करके संचार करने वाले कंप्यूटर नेटवर्क से जुड़े प्रत्येक डिवाइस के लिए एक इंटरनेट प्रोटोकॉल एड्रेस (आईपी एड्रेस) आवश्यक है। आईपीवी6 एड्रेसिंग स्कीम में एड्रेस का आकार क्या होता है?
- A) 4Byte
- B) 16 Byte
- C) 32 Byte
- D) 128 Byte
Correct Answer: 16 Byte
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!