Knowledge Booster: S & T Telecom Edition (10 Sep 2026)
Welcome to today's S & T Telecom Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. You have a large interconnected network.the network span from end to end is possible 23 hops. which routing protocol wouldn't you use? आपके पास एक बड़ा परस्पर जुड़ा हुआ नेटवर्क है। इस नेटवर्क की एक छोर से दूसरे छोर तक की लंबाई 23 हॉप्स है। आप किस राउटिंग प्रोटोकॉल का उपयोग नहीं करेंगे?
- A) IGRP
- B) OSPF
- C) RIP
- D) EIGRP
Correct Answer: RIP
Q2. The transfer rate of modem provided in the datalogger is ___________. CBT ASTE 2025 डेटा लॉगर में दिए गए मॉडेम की ट्रांसफर दर __________ है। CBT ASTE 2025
- A) 57600 bps
- B) 57600 bps with fall back facility
- C) 2 mbps
- D) none of the options
Correct Answer: 57600 bps with fall back facility
Q3. Type of jointing kit for quad cable to be used as per the latest RDSO specification? नवीनतम आरडीएसओ विनिर्देशों के अनुसार क्वाड केबल के लिए किस प्रकार की जॉइंटिंग किट का उपयोग किया जाना चाहिए?
- A) TSF1
- B) TSF2
- C) RTSF
- D) TSF 4
Correct Answer: RTSF
Q4. The wires connecting various equipments shall be of adequate size so as to ensure that the voltage loss is not more than ____________. CBT ASTE 2025 विभिन्न उपकरणों को जोड़ने वाले तारों का आकार पर्याप्त होना चाहिए ताकि वोल्टेज हानि ____________ से अधिक न हो। CBT ASTE 2025
- A) 1%
- B) 3%
- C) 0.50%
- D) none of the options
Correct Answer: 0.50%
Q5. Network Address Translation (NAT) is needed for ________________. ASTE 70% 2025. नेटवर्क एड्रेस ट्रांसलेशन (NAT) की आवश्यकता ________________ के लिए है। ASTE 70% 2025.
- A) only IPv4 traffic
- B) only IPv6 traffic
- C) both IPv4 and IPv6 traffic
- D) none of the options
Correct Answer: only IPv4 traffic
Q6. Which of the following network device operate primarily on the network layer of the OSI model? निम्नलिखित में से कौन सा नेटवर्क उपकरण मुख्य रूप से OSI मॉडल की नेटवर्क परत पर कार्य करता है?
- A) Routers
- B) Switches
- C) Hubs
- D) Repeaters
Correct Answer: Routers
Q7. Class B network supports which network and which hosts क्लास बी नेटवर्क किन नेटवर्क और किन होस्ट को सपोर्ट करता है?
- A) 128; 16,777,216
- B) 2097; 152,256
- C) 4096; 128,000
- D) 16,384; 65,536
Correct Answer: 16,384; 65,536
Q8. What is the frequency band allotted by WPC (Wireless Planning and Coordination wing of ministry of communication) in VHF for Indian Railways? संचार मंत्रालय के वायरलेस प्लानिंग एंड कोऑर्डिनेशन विंग (डब्ल्यूपीसी) द्वारा भारतीय रेलवे के लिए वीएचएफ में कौन सा फ्रीक्वेंसी बैंड आवंटित किया गया है?
- A) 146.2 MHz to 167.95 MHz
- B) 300 MHz to 3000 MHz
- C) 907.8 MHz to 954.5 MHz
- D) 2.4 GHz to 5.8 GHz
Correct Answer: 146.2 MHz to 167.95 MHz
Q9. DSLAM stands for....? DSLAM का पूरा नाम क्या है?
- A) Digital synchronous link multiplexer
- B) Digital line access multiplexer
- C) Digital subscriber line access multiplexer
- D) None of the above
Correct Answer: Digital subscriber line access multiplexer
Q10. In CLASS-C protection SPD is provided between ___________. क्लास-सी सुरक्षा में एसपीडी __________ के बीच प्रदान किया जाता है।
- A) Phase & neutral
- B) Neutral & Earth
- C) Phase & Earth
- D) External Power supply
Correct Answer: Phase & neutral
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!