Knowledge Booster: S & T Telecom Edition (28 Sep 2026)
Welcome to today's S & T Telecom Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The core network in LTE is known as? एलटीई में कोर नेटवर्क को क्या कहा जाता है?
- A) 3G core
- B) Evolved packet core
- C) ISDN gate way
- D) GGSN
Correct Answer: Evolved packet core
Q2. PTCC clearance is required for energisation of new power lines of _______. ASTE 70% 2025 _______ की नई बिजली लाइनों को चालू करने के लिए PTCC से मंजूरी आवश्यक है। ASTE 70% 2025
- A) 33 KV and above
- B) 11 KV and above
- C) 132 KV and above
- D) none of the options
Correct Answer: 11 KV and above
Q3. This bite is used to perform automatic protection switching in the SDH system इस बाइट का उपयोग एसडीएच सिस्टम में स्वचालित सुरक्षा स्विचिंग करने के लिए किया जाता है।
- A) S1
- B) A1
- C) B2
- D) K1
Correct Answer: K1
Q4. Which byte is used to perform Automatic Protection Switching in the SDH system? एसडीएच सिस्टम में ऑटोमैटिक प्रोटेक्शन स्विचिंग को निष्पादित करने के लिए किस बाइट का उपयोग किया जाता है?
- A) S1
- B) A1
- C) B2
- D) K1
Correct Answer: K1
Q5. Which network device operate primarly on the network layer of the OSI model? कौन सा नेटवर्क डिवाइस मुख्य रूप से OSI मॉडल की नेटवर्क परत पर काम करता है?
- A) Routers
- B) Switches
- C) Repeaters
- D) Hubs
Correct Answer: Routers
Q6. Facilities should be provided to section controllers for selectively calling से न नियंकों को चुनिंदा ____________ पर कॉल करने की सुविधा उपल कराई जानी चाहिए।
- A) one station
- B) a group of stations
- C) all stations
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q7. ART inspection shall be carried out by ADSTE/DSTE once in एआरटी निरी ण, एडीएसटीई/डीएसटीई द्वारा कितने समय में एक बार किया जाता है?
- A) a year
- B) six months
- C) one month
- D) three months
Correct Answer: three months
Q8. Passenger Amenities Systems related with telecom department are provided at Stations स्टेशनों पर दूरसंचार विभाग से संबंधित यात्री सुविधा णालियाँ किसके निर्देशानुसार उपल कराई गई हैं?
- A) based on the guidelines issued by the Commercial Directorate as per category of the station
- B) As per directives of GM.
- C) As per directives of PCCM.
- D) As per directives of PCSTE.
Correct Answer: based on the guidelines issued by the Commercial Directorate as per category of the station
Q9. As specified in IR- Telecom Manual-2021 while planning for cabling, keeping in mind future expansions/ requirements, what is the desirable minimum percentage (%) of spare conductors to be kept in all Telecom Cables (Quad/PIJF) carrying 5 or more pairs of conductors? आईआर-टेलीकॉम मैनुअल-2021 में निर्दिष्ट अनुसार, केबलिंग की योजना बनाते समय, भविष्य के विस्तार/आवश्यकताओं को ध्यान में रखते हुए, 5 या अधिक जोड़ी कंडक्टर ले जाने वाले सभी टेलीकॉम केबलों (क्वाड/पीआईजेएफ) में अतिरिक्त कंडक्टरों का वांछनीय न्यूनतम प्रतिशत (%) क्या होना चाहिए?
- A) 10%
- B) 20%
- C) 25%
- D) 30%
Correct Answer: 25%
Q10. Emergency sockets are also to be provided at ____________. ____________ पर आपातकालीन सॉकेट भी उपलब्ध कराए जाने हैं।
- A) isolators in yards
- B) LC gates
- C) both ends of major bridges
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!