Knowledge Booster: Sale of Goods Act Edition (16 Aug 2026)
Welcome to today's Sale of Goods Act Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Sale of Goods Act में “Contract of Sale” और “Agreement to Sell” में ownership transfer कब होता है? When does ownership transfer take place in “Contract of Sale” and “Agreement to Sell” under the Sale of Goods Act?
- A) Immediately upon agreement
- B) On delivery
- C) On payment
- D) After inspection
Correct Answer: Immediately upon agreement
Q2. Section 15 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 15 Sale of Goods Act deal with?
- A) Contract formation
- B) Effect of Conditions and Warranties
- C) Ownership
- D) Payment
Correct Answer: Effect of Conditions and Warranties
Q3. Sale of Goods Act में “Goods” की परिभाषा किस धारा में है? In which section of the Sale of Goods Act is the definition of “Goods” given?
- A) Section 2(1)
- B) Section 2(7)
- C) Section 3(1)
- D) Section 4(1)
Correct Answer: Section 2(7)
Q4. Section 31 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 31 Sale of Goods Act deal with?
- A) Seller's remedies
- B) Buyer's remedies
- C) Rights of unpaid seller
- D) Delivery
Correct Answer: Rights of unpaid seller
Q5. Sale of Goods Act में Sale by Description का मुख्य उद्देश्य क्या है? What is the main purpose of Sale by Description in the Sale of Goods Act?
- A) Match sample
- B) Match description
- C) Goods ownership
- D) Payment rules
Correct Answer: Match description
Q6. Sale of Goods Act में Sale और Agreement to Sell में मुख्य अंतर क्या है? What is the main difference between Sale and Agreement to Sell in the Sale of Goods Act?
- A) Contract enforceability
- B) Ownership transfer future
- C) Ownership transfer present
- D) Payment method
Correct Answer: Ownership transfer present
Q7. Sale of Goods Act में “Contingent goods” किसे कहते हैं? What is called “Contingent goods” in the Sale of Goods Act?
- A) Existing goods
- B) Goods which may or may not exist in future
- C) Loaned goods
- D) Mortgaged goods
Correct Answer: Goods which may or may not exist in future
Q8. Section 10 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 10 Sale of Goods Act deal with?
- A) Sale of existing goods
- B) Sale of contingent goods
- C) Sale of future goods
- D) All of above
Correct Answer: Sale of future goods
Q9. Sale of Goods Act में Implied conditions कितने प्रकार की होती है? How many types of Implied Conditions are there in the Sale of Goods Act?
- A) 2
- B) 3
- C) 4
- D) 5
Correct Answer: 3
Q10. Section 7 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 7 Sale of Goods Act relate to?
- A) Sale of contingent goods
- B) Sale of future goods
- C) Sale of existing goods
- D) All of above
Correct Answer: Sale of existing goods
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!