Knowledge Booster: Sale of Goods Act Edition (25 Jul 2026)
Welcome to today's Sale of Goods Act Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Sale of Goods Act में “Conditional Sale” किस प्रकार होती है? How does “Conditional Sale” take place in the Sale of Goods Act?
- A) Immediate transfer
- B) Dependent on event
- C) Future transfer
- D) Auction
Correct Answer: Dependent on event
Q2. Section 15 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 15 Sale of Goods Act deal with?
- A) Contract formation
- B) Effect of Conditions and Warranties
- C) Ownership
- D) Payment
Correct Answer: Effect of Conditions and Warranties
Q3. Section 36 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 36 Sale of Goods Act deal with?
- A) Seller's rights
- B) Buyer's rights
- C) Resale of goods
- D) Ownership
Correct Answer: Resale of goods
Q4. Section 18 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 18 Sale of Goods Act deal with?
- A) Contract formation
- B) Sale by owner
- C) Sale by non-owner
- D) Consideration
Correct Answer: Sale by non-owner
Q5. Sale of Goods Act में “Goods” की परिभाषा किस धारा में है? In which section of the Sale of Goods Act is the definition of “Goods” given?
- A) Section 2(1)
- B) Section 2(7)
- C) Section 3(1)
- D) Section 4(1)
Correct Answer: Section 2(7)
Q6. Sale of Goods Act भारत में किस वर्ष लागू हुआ? In which year was the Sale of Goods Act implemented in India?
- A) 1920
- B) 1930
- C) 1940
- D) 1950
Correct Answer: 1930
Q7. Section 10 Sale of Goods Act किससे संबंधित है? What does Section 10 Sale of Goods Act deal with?
- A) Sale of existing goods
- B) Sale of contingent goods
- C) Sale of future goods
- D) All of above
Correct Answer: Sale of future goods
Q8. Sale of Goods Act में “Delivery” कितने प्रकार की होती है? How many types of “Delivery” are there in the Sale of Goods Act?
- A) 1
- B) 2
- C) 3
- D) 4
Correct Answer: 3
Q9. Sale of Goods Act में “Contingent goods” किसे कहते हैं? What is called “Contingent goods” in the Sale of Goods Act?
- A) Existing goods
- B) Goods which may or may not exist in future
- C) Loaned goods
- D) Mortgaged goods
Correct Answer: Goods which may or may not exist in future
Q10. Sale of Goods Act में Sale by Auction कब complete होता है? When is Sale by Auction complete under the Sale of Goods Act?
- A) When bid accepted
- B) When payment done
- C) When goods delivered
- D) When signed
Correct Answer: When bid accepted
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!