Knowledge Booster: ShuntSignal Edition (15 Aug 2026)
Welcome to today's ShuntSignal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Shunt Signal controls शंट सिग्नल नियंत्रण
- A) Shunting Movements
- B) Block Movements
- C) Level Crossings
- D) None of These
Correct Answer: Shunting Movements
Q2. Shunt signal may be provided below the [शंट सिग्नल नीचे प्रदान किया जा सकता है]
- A) Calling-on signal
- B) Stop Signal
- C) Gate Signal
- D) All of These
Correct Answer: All of These
Q3. At a level crossing, gate signals shall be provided at the distance of meters from the gate lodge लेवल क्रॉसिंग पर, गेट लॉज से मीटर की दूरी पर गेट सिग्नल लगाए जाएंगे।
- A) 200 Meters
- B) 500 Meters
- C) 300 Meters
- D) 400 Meters
Correct Answer: 300 Meters
Q4. The aspect of the shunt signal shall be शंट सिग्नल का पहलू यह होगा
- A) Proceed
- B) Stop
- C) Attention
- D) Warner
Correct Answer: Stop
Q5. At a gate signal, a shunt signal may be provided to control the movement of गेट सिग्नल पर, शंट सिग्नल प्रदान किया जा सकता है ताकि गति को नियंत्रित किया जा सके।
- A) Train
- B) Road Traffic
- C) Both
- D) None
Correct Answer: Train
Q6. Whenever a shunt signal is cleared, the train shall pass through at [जब भी शंट सिग्नल साफ हो जाता है, ट्रेन को वहां से गुजरना होगा।]
- A) Stop
- B) Warner
- C) Proceed
- D) Attention
Correct Answer: Proceed
Q7. Whenever a shunt signal is cleared, the train may pass through the signal at जब भी शंट सिग्नल साफ हो जाता है, ट्रेन सिग्नल से गुजर सकती है।
- A) Proceed
- B) Attention
- C) Warner
- D) Caution
Correct Answer: Caution
Q8. Whenever a shunt signal is provided below the main signal, it controls जब भी मुख्य सिग्नल के नीचे शंट सिग्नल दिया जाता है, तो यह उसे नियंत्रित करता है।
- A) Shunting Movements
- B) Block Movements
- C) Level Crossings
- D) None of These
Correct Answer: Shunting Movements
Q9. A shunt signal may be provided below the नीचे एक शंट सिग्नल प्रदान किया जा सकता है
- A) Last Stop Signal
- B) Starter Signal
- C) Calling on Signal
- D) All of These
Correct Answer: All of These
Q10. The aspect of the shunt signal may be शंट सिग्नल का पहलू यह हो सकता है
- A) White light
- B) Green light
- C) Yellow light
- D) Red light
Correct Answer: White light
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!