Knowledge Booster: ShuntSignal Edition (16 Aug 2026)
Welcome to today's ShuntSignal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. A shunt signal may be provided below नीचे एक शंट सिग्नल प्रदान किया जा सकता है
- A) Outer Signal
- B) Last Stop Signal
- C) Starter Signal
- D) All of These
Correct Answer: All of These
Q2. When a shunt signal is cleared, train may pass through the signal at जब शंट सिग्नल साफ हो जाता है, तो ट्रेन सिग्नल से गुजर सकती है।
- A) “Not more than 15 km/h, prepared to stop short of an obstruction.”
- B) Any speed, provided the driver can stop within the distance they can see to be clear
- C) Not more than 15 km/h, only for propelling moves
- D) Line speed as shown in the Working Timetable
Correct Answer: “Not more than 15 km/h, prepared to stop short of an obstruction.”
Q3. Whenever points/signals/block instrument is disconnected by SI/ESM, SM shall ensure that ________________ is given by SI/ESM. जब भी एसआई/ईएसएम द्वारा पॉइंट्स/सिग्नल/ब्लॉक इंस्ट्रूमेंट को डिस्कनेक्ट किया जाता है, तो एसएम यह सुनिश्चित करेगा कि एसआई/ईएसएम द्वारा ________________ दिया गया है।
- A) Reconnection notice
- B) Disconnection notice
- C) None of the above
- D) A & B
Correct Answer: Disconnection notice
Q4. Shunt signal may be provided below शंट सिग्नल नीचे प्रदान किया जा सकता है
- A) Last Stop Signal
- B) Starter Signal
- C) Calling on Signal
- D) All of These
Correct Answer: All of These
Q5. Whenever a shunt signal is cleared, it indicates that जब भी शंट सिग्नल क्लियर होता है, तो यह इंगित करता है कि
- A) Stop Signal is Cleared
- B) Home Signal is Cleared
- C) Starter Signal is Cleared
- D) Block Signal is Cleared
Correct Answer: Block Signal is Cleared
Q6. Whenever a shunt signal is provided below the main signal, the shunt signal controls जब भी मुख्य सिग्नल के नीचे शंट सिग्नल दिया जाता है, तो शंट सिग्नल नियंत्रण करता है।
- A) Shunting Movements
- B) Block Movements
- C) Level Crossings
- D) None of These
Correct Answer: Shunting Movements
Q7. Whenever a shunt signal is cleared, the signal aspect shall be जब भी शंट सिग्नल क्लियर किया जाता है, तो सिग्नल का पहलू यह होगा
- A) Yellow light
- B) Green light
- C) Red light
- D) White light
Correct Answer: White light
Q8. Whenever a shunt signal is cleared, the aspect of the shunt signal shall be जब भी शंट सिग्नल क्लियर किया जाता है, तो शंट सिग्नल का पहलू यह होगा
- A) Proceed
- B) Stop
- C) Attention
- D) Warner
Correct Answer: Proceed
Q9. Shunt Signal controls शंट सिग्नल नियंत्रण
- A) Block Movements
- B) Level Crossings
- C) Shunting Movements
- D) None of These
Correct Answer: Shunting Movements
Q10. Whenever a shunt signal is cleared, the train shall pass through the signal at जब भी शंट सिग्नल साफ हो जाता है, ट्रेन को सिग्नल से होकर गुजरना होगा।
- A) Proceed
- B) Attention
- C) Warner
- D) Caution
Correct Answer: Caution
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!