Knowledge Booster: ShuntSignal Edition (17 Aug 2026)
Welcome to today's ShuntSignal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. At a level crossing, a gate signal is provided to control लेवल क्रॉसिंग पर, नियंत्रण के लिए एक गेट सिग्नल प्रदान किया जाता है।
- A) Train Movement
- B) Road Movement
- C) Both
- D) None
Correct Answer: Both
Q2. Normal setting of points wherever catch / slip sidings are provided is for ______. जहां भी कैच/स्लिप साइडिंग प्रदान की जाती है, वहां पॉइंट्स की सामान्य सेटिंग ______ के लिए होती है।
- A) Main line
- B) Loop line
- C) Catch/Slip sidings
- D) None of the above
Correct Answer: Catch/Slip sidings
Q3. Whenever a shunt signal is provided below the main signal, it controls जब भी मुख्य सिग्नल के नीचे शंट सिग्नल दिया जाता है, तो यह उसे नियंत्रित करता है।
- A) Shunting Movements
- B) Block Movements
- C) Level Crossings
- D) None of These
Correct Answer: Shunting Movements
Q4. Whenever a shunt signal is cleared, the train shall pass through at [जब भी शंट सिग्नल साफ हो जाता है, ट्रेन को वहां से गुजरना होगा।]
- A) Stop
- B) Warner
- C) Proceed
- D) Attention
Correct Answer: Proceed
Q5. Whenever a shunt signal is provided below a main signal, the shunt signal controls जब भी मुख्य सिग्नल के नीचे शंट सिग्नल प्रदान किया जाता है, तो शंट सिग्नल नियंत्रण करता है।
- A) Shunting Movements
- B) Block Movements
- C) Level Crossings
- D) None of These
Correct Answer: Shunting Movements
Q6. When a shunt signal is cleared, its signal aspect shall be: शंट सिग्नल क्लियर होने पर उसका सिग्नल पहलू यह होगा:
- A) Red ight
- B) Yellow light
- C) Green light
- D) White light
Correct Answer: White light
Q7. Shunt signal shall have at least aspects शंट सिग्नल में कम से कम निम्नलिखित पहलू होने चाहिए
- A) One
- B) Two
- C) Three
- D) Four
Correct Answer: Two
Q8. Shunt signals shall be provided at शंट सिग्नल निम्नलिखित स्थानों पर उपलब्ध कराए जाएंगे:
- A) Home Signal
- B) Starter Signal
- C) Outer Signal
- D) All of These
Correct Answer: Starter Signal
Q9. When a shunt signal is cleared, train may pass through the signal at जब शंट सिग्नल साफ हो जाता है, तो ट्रेन सिग्नल से गुजर सकती है।
- A) “Not more than 15 km/h, prepared to stop short of an obstruction.”
- B) Any speed, provided the driver can stop within the distance they can see to be clear
- C) Not more than 15 km/h, only for propelling moves
- D) Line speed as shown in the Working Timetable
Correct Answer: “Not more than 15 km/h, prepared to stop short of an obstruction.”
Q10. Whenever shunt signal is provided below the stop signal, the aspect of the shunt signal shall be जब भी स्टॉप सिग्नल के नीचे शंट सिग्नल दिया जाता है, तो शंट सिग्नल का स्वरूप इस प्रकार होगा:
- A) Warner
- B) Proceed
- C) Attention
- D) Stop
Correct Answer: Stop
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!