Knowledge Booster: ShuntSignal Edition (20 Aug 2026)
Welcome to today's ShuntSignal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Shunt signal may be provided below शंट सिग्नल नीचे प्रदान किया जा सकता है
- A) Outer Signal
- B) Stop Signal
- C) Gate Signal
- D) All of These
Correct Answer: All of These
Q2. Whenever gate signal is cleared जब भी गेट सिग्नल साफ़ हो जाता है
- A) Caution
- B) Stop
- C) Attention
- D) Proceed
Correct Answer: Proceed
Q3. From the time of disconnection to reconnection, trains shall be admitted by _______________ method. डिस्कनेक्शन से रिकनेक्शन तक के समय में, ट्रेनों को _______________ विधि द्वारा प्रवेश दिया जाएगा।
- A) Piloting
- B) Taking of reception signals
- C) A & B
- D) None of the above
Correct Answer: Piloting
Q4. A Stop Signal of a station controlling the entry of trains into the next block section is called किसी स्टेशन पर ट्रेनों के अगले ब्लॉक सेक्शन में प्रवेश को नियंत्रित करने वाले स्टॉप सिग्नल को क्या कहा जाता है?
- A) First Stop Signal
- B) Starter Signal
- C) Shunt Signal
- D) Last Stop Signal
Correct Answer: Last Stop Signal
Q5. Whenever a signal post is provided with more than one signal, such signals shall be of जब भी किसी सिग्नल पोस्ट पर एक से अधिक सिग्नल लगे हों, तो ऐसे सिग्नल इस प्रकार के होंगे:
- A) Same Color Light
- B) Same Shape
- C) Same Size
- D) All of These
Correct Answer: All of These
Q6. Whenever a shunt signal is provided below the main signal, the shunt signal controls जब भी मुख्य सिग्नल के नीचे शंट सिग्नल दिया जाता है, तो शंट सिग्नल नियंत्रण करता है।
- A) Shunting Movements
- B) Block Movements
- C) Level Crossings
- D) None of These
Correct Answer: Shunting Movements
Q7. A shunt signal is normally provided at शंट सिग्नल सामान्यतः प्रदान किया जाता है
- A) Calling-On
- B) shunting movements
- C) Warner Signal
- D) Block Signal
Correct Answer: shunting movements
Q8. When there is a falling gradient of ___________ towards station section, the provision of catch siding is compulsory. जब स्टेशन खंड की ओर ___________ की ढलान हो, तो कैच साइडिंग का प्रावधान अनिवार्य है।
- A) 1 IN 100
- B) 1 IN 80
- C) 1 IN 200
- D) 1 IN 150
Correct Answer: 1 IN 80
Q9. The normal aspect of the Gate Signal is गेट सिग्नल का सामान्य पहलू यह है
- A) Attention
- B) Stop
- C) Caution
- D) Proceed
Correct Answer: Stop
Q10. A shunt signal may be provided below the नीचे एक शंट सिग्नल प्रदान किया जा सकता है
- A) Last Stop Signal
- B) Starter Signal
- C) Calling on Signal
- D) All of These
Correct Answer: All of These
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!