Knowledge Booster: Signal_and_Telecom Edition (13 Oct 2026)
Welcome to today's Signal_and_Telecom Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. TMS [ टीएमएस ]
- A) Train Modification System [ ट्रेन संशोधन प्रणाली ]
- B) Train Management System [ ट्रेन प्रबंधन प्रणाली ]
- C) Traffic Management System [ यातायात प्रबंधन प्रणाली ]
- D) None of this [ इस में से कोई नहीं ]
Correct Answer: Train Management System [ ट्रेन प्रबंधन प्रणाली ]
Q2. The mean level of sound pressure shall be ____ above the noise level [ ध्वनि दबाव का औसत स्तर शोर स्तर से ____ ऊपर होगा ]
- A) 50 to 150dB [ 50 से 150dB ]
- B) 5 to 15dB [ 5 से 15dB ]
- C) 1 to 5dB [ 1 से 5dB ]
- D) None [ कोई नहीं ]
Correct Answer: 5 to 15dB [ 5 से 15dB ]
Q3. If SIEMENS AFTC is followed by other AFTC or DC track circuit then ______ bonds shall be used between the two adjacent track circuits [ यदि सीमेंस एएफटीसी के बाद अन्य एएफटीसी या डीसी ट्रैक सर्किट आते हैं तो दो आसन्न ट्रैक सर्किट के बीच ______ बॉन्ड का उपयोग किया जाएगा। ]
- A) alpha bond [ अल्फा बांड ]
- B) S-Bond [ एस-बॉन्ड ]
- C) Shunt Bond [ शंट बांड ]
- D) Impendence bond [ आसन्न बंधन ]
Correct Answer: alpha bond [ अल्फा बांड ]
Q4. In ___________ section all Level crossing gates shall be interlocked irrespective of the Classification [ ___________ अनुभाग में सभी लेवल क्रॉसिंग गेटों को वर्गीकरण के बावजूद इंटरलॉक किया जाएगा ]
- A) Block section [ ब्लॉक अनुभाग ]
- B) Sidings [ साइडिंग ]
- C) Fouling mark [ दूषण चिह्न ]
- D) Auto signalling [ ऑटो सिग्नलिंग ]
Correct Answer: Auto signalling [ ऑटो सिग्नलिंग ]
Q5. AWS is Suitable for speeds up to ____ KMPH [ AWS ____ KMPH तक की गति के लिए उपयुक्त है ]
- A) 80 [ 80 ]
- B) 500 [ 500 ]
- C) 150 [ 150 ]
- D) 250 [ 250 ]
Correct Answer: 250 [ 250 ]
Q6. Axle counter block working is ______ kind of a system? [ एक्सल काउंटर ब्लॉक कार्य करना ______ प्रकार की प्रणाली है? ]
- A) Co-operative [ सहकारी ]
- B) Non Co-operative [ असहयोगी ]
- C) Both 1 & 2 [ 1 और 2 दोनों ]
- D) None of the above [ इनमे से कोई भी नहीं ]
Correct Answer: Non Co-operative [ असहयोगी ]
Q7. Calling on signal have no independent existance. [ सिग्नल पर कॉल करने का कोई स्वतंत्र अस्तित्व नहीं है। ]
- A) TRUE [ सत्य ]
- B) FALSE [ असत्य ]
- C) nan [ नेन ]
- D) nan [ नेन ]
Correct Answer: TRUE [ सत्य ]
Q8. Block section's jurisdiction is _____ [ ब्लॉक अनुभाग का क्षेत्राधिकार _____ है ]
- A) Only LSS and its overlap [ केवल एलएसएस और उसका ओवरलैप ]
- B) FSS to LSS and its overlap [ एफएसएस से एलएसएस और इसका ओवरलैप ]
- C) LSS to FSS and its overlap [ एलएसएस से एफएसएस और इसका ओवरलैप ]
- D) Only LSS to FSS [ केवल एलएसएस से एफएसएस ]
Correct Answer: LSS to FSS and its overlap [ एलएसएस से एफएसएस और इसका ओवरलैप ]
Q9. Class B SPDs are to be provided between ____ [ क्लास बी एसपीडी को ____ के बीच प्रदान किया जाना है ]
- A) R,Y,B phase and neutral [ आर, वाई, बी चरण और तटस्थ ]
- B) Earth and Neutral [ पृथ्वी और तटस्थ ]
- C) Both A & B [ ए और बी दोनों ]
- D) Neither A nor B [ ए और बी दोनों नहीं ]
Correct Answer: Both A & B [ ए और बी दोनों ]
Q10. In theWESTRACE Mark-I system, VDU is to be connected to----------------- port [ वेस्टरेस मार्क-I सिस्टम में, VDU को ---------------- पोर्ट से जोड़ा जाना है ]
- A) Ethernet port only [ केवल ईथरनेट पोर्ट ]
- B) OFC port [ ओएफसी पोर्ट ]
- C) Parallel port [ समानांतर बंदरगाह ]
- D) Serial/ ethernet port [ सीरियल/ईथरनेट पोर्ट ]
Correct Answer: Serial/ ethernet port [ सीरियल/ईथरनेट पोर्ट ]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!