Knowledge Booster: Sports Edition (03 Oct 2026)
Welcome to today's Sports Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. When was the Olympic Flame first introduced in the Winter Olympics? [ ओलंपिक ज्वाला को पहली बार शीतकालीन ओलंपिक में कब शामिल किया गया था? ]
- A) 1904 [ 1904 ]
- B) 1924 [ 1924 ]
- C) 1936 [ 1936 ]
- D) 1900 [ 1900 ]
Correct Answer: 1936 [ 1936 ]
Q2. Who became the first woman to compete in the World Weightlifting Championship completely covered her body parts after the International Weightlifting Federation (IWF) modified its rules to accommodate her request to do so? [ अंतर्राष्ट्रीय भारोत्तोलन महासंघ (IWF) द्वारा उसके अनुरोध को स्वीकार करने के लिए अपने नियमों में संशोधन करने के बाद विश्व भारोत्तोलन चैम्पियनशिप में अपने शरीर के अंगों को पूरी तरह से ढकने वाली पहली महिला कौन बनी? ]
- A) Kulsoom Abdullah [ कुलसुम अब्दुल्ला ]
- B) Dinara Safina [ दिनारा सफीना ]
- C) Dalilah Muhammad [ दलीला मुहम्मद ]
- D) Rasanara Parwin [ रसानारा परवीन ]
Correct Answer: Kulsoom Abdullah [ कुलसुम अब्दुल्ला ]
Q3. Which sport is related to the “Ping-pong diplomacy” between the United States of America and China? [ संयुक्त राज्य अमेरिका और चीन के बीच "पिंग-पोंग कूटनीति" से कौन सा खेल संबंधित है? ]
- A) Tennis [ टेनिस ]
- B) Badminton [ बैडमिंटन ]
- C) Table Tennis [ टेबल टेनिस ]
- D) Squash [ स्क्वाश ]
Correct Answer: Table Tennis [ टेबल टेनिस ]
Q4. Tigist Assefa, who broke the women’s marathon world record, is from which country? [ महिलाओं की मैराथन विश्व रिकॉर्ड तोड़ने वाली टाइगिस्ट अस्सेफ़ा किस देश से हैं? ]
- A) Kenya [ केन्या ]
- B) Ethiopia [ इथियोपिया ]
- C) Jamaica [ जमैका ]
- D) South Africa [ दक्षिण अफ्रीका ]
Correct Answer: Ethiopia [ इथियोपिया ]
Q5. India’s first multi-sport beach games started recently in at which State / Union Territory? [ भारत का पहला बहु-खेल समुद्र तट खेल हाल ही में किस राज्य/केंद्र शासित प्रदेश में शुरू हुआ? ]
- A) Lakshadweep [ लक्षद्वीप ]
- B) Andaman & Nicobar Island [ अंडमान और निकोबार द्वीप ]
- C) Goa [ गोवा ]
- D) Daman & Diu [ दमन और दीव ]
Correct Answer: Daman & Diu [ दमन और दीव ]
Q6. Who emerged as the female gymnast in the individual all-around competition in the Asian Games selection trials? [ एशियाई खेलों के चयन ट्रायल में व्यक्तिगत ऑल-अराउंड प्रतियोगिता में महिला जिमनास्ट के रूप में कौन उभरी? ]
- A) Pranati Nayak [ प्रणति नायक ]
- B) Dipa Karmakar [ दीपा कर्माकर ]
- C) Meghana GundlaPally [ मेघना गुंडलापल्ली ]
- D) Aditi Ashok [ अदिति अशोक ]
Correct Answer: Dipa Karmakar [ दीपा कर्माकर ]
Q7. Which is the only Grand Slam tournament to use Clay Court? [ क्ले कोर्ट का उपयोग करने वाला एकमात्र ग्रैंड स्लैम टूर्नामेंट कौन सा है? ]
- A) US Open [ यूएस ओपन ]
- B) French Open [ फ्रेंच ओपन ]
- C) Australian Open [ ऑस्ट्रेलियन ओपन ]
- D) Wimbledon [ विम्बलडन ]
Correct Answer: French Open [ फ्रेंच ओपन ]
Q8. Which organization of India recently organized #PlayTrue Campaign to create awareness about clean sports? [ हाल ही में भारत के किस संगठन ने स्वच्छ खेलों के प्रति जागरूकता पैदा करने के लिए #PlayTrue अभियान का आयोजन किया? ]
- A) National Anti-Doping Agency [ राष्ट्रीय डोपिंग रोधी एजेंसी ]
- B) National Sports Federation [ राष्ट्रीय खेल महासंघ ]
- C) Ministry of Youth Affairs and Sports [ युवा मामले और खेल मंत्रालय ]
- D) National Sports Organisation [ राष्ट्रीय खेल संगठन ]
Correct Answer: National Anti-Doping Agency [ राष्ट्रीय डोपिंग रोधी एजेंसी ]
Q9. With which sport are the following names associated with- Ramesh Krishnan, Harsh Mankad, Nitin Kirtane, Susheel Narla? [ निम्नलिखित नाम किस खेल से जुड़े हैं- रमेश कृष्णन, हर्ष मांकड़, नितिन किर्तने, सुशील नारला? ]
- A) Tennis [ टेनिस ]
- B) Hockey [ हॉकी ]
- C) Table Tennis [ टेबल टेनिस ]
- D) Football [ फ़ुटबॉल ]
Correct Answer: Tennis [ टेनिस ]
Q10. Which European country has been qualified for the ICC Men’s T20 World Cup 2024? [ किस यूरोपीय देश को ICC पुरुष T20 विश्व कप 2024 के लिए क्वालीफाई किया गया है? ]
- A) Ireland [ आयरलैंड ]
- B) Greece [ यूनान ]
- C) Spain [ स्पेन ]
- D) Croatia [ क्रोएशिया ]
Correct Answer: Ireland [ आयरलैंड ]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!