Knowledge Booster: S&T - Kavach ATP Edition (13 Oct 2026)
Welcome to today's S&T - Kavach ATP Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. ICL card is available in which make of Kavach? आईसीएल कार्ड किस ब्रांड के कवच में उपलब्ध है?
- A) kernex
- B) Medha
- C) HBL
- D) None of the above
Correct Answer: kernex
Q2. Operating voltage of RFID Tag provided on Centre of sleeper स्लीपर के केंद्र में दिए गए आरएफआईडी टैग का ऑपरेटिंग वोल्टेज
- A) 24 V DC
- B) 18 V DC
- C) 12 V DC
- D) None
Correct Answer: None
Q3. Which encryption used in KMS for security? केएमएस में सुरक्षा के लिए किस एन्क्रिप्शन का उपयोग किया जाता है?
- A) AES 128
- B) AES 256
- C) AES 512
- D) None of the above
Correct Answer: AES 128
Q4. Which feature is not provided by Kavach automatically? कवच द्वारा कौन सी सुविधा स्वचालित रूप से प्रदान नहीं की जाती है?
- A) Continuous speed supervision
- B) Signal aspect display
- C) Auto whistling
- D) Route locking
Correct Answer: Route locking
Q5. Where are tags fixed on sleeper? स्लीपर पर टैग कहाँ लगाए जाते हैं?
- A) Under flange
- B) Center of PSC sleeper
- C) Between rails
- D) On ballast
Correct Answer: Center of PSC sleeper
Q6. What does MA stand for? MA का पूरा नाम क्या है?
- A) Movement Algorithm
- B) Maximum Authority
- C) Movement Authority
- D) Manual Acknowledgement
Correct Answer: Movement Authority
Q7. Max distance betweeen normal Tag to normal Tag in block section ब्लॉक सेक्शन में सामान्य टैग से सामान्य टैग के बीच की अधिकतम दूरी
- A) 100 mts
- B) 200 mts
- C) 500 mts
- D) 1000mts
Correct Answer: 1000mts
Q8. Entry into FS mode requires crossing at least one OFF signal after OS and: FS मोड में प्रवेश करने के लिए OS के बाद कम से कम एक OFF सिग्नल को पार करना आवश्यक है:
- A) Valid MA
- B) Three tags missed
- C) Territory exit tag
- D) Isolation selected
Correct Answer: Valid MA
Q9. Which cable is used for radio interface in Radio modem? रेडियो मॉडेम में रेडियो इंटरफेस के लिए कौन सा केबल इस्तेमाल किया जाता है?
- A) LMR 200
- B) LMR 400
- C) LMR 600
- D) None of the above
Correct Answer: LMR 200
Q10. Default mode on power-up? पावर ऑन होने पर डिफ़ॉल्ट मोड?
- A) Staff Responsible
- B) Standby
- C) Full Supervision
- D) Shunt
Correct Answer: Standby
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!