Knowledge Booster: S&T - Kavach ATP Edition (15 Oct 2026)
Welcome to today's S&T - Kavach ATP Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Which encryption used in KMS for security? केएमएस में सुरक्षा के लिए किस एन्क्रिप्शन का उपयोग किया जाता है?
- A) AES 128
- B) AES 256
- C) AES 512
- D) None of the above
Correct Answer: AES 128
Q2. SM-OCIP audio buzzer sounds for: SM-OCIP ऑडियो बजर की आवाज़ें निम्नलिखित के लिए सुनाई देती हैं:
- A) Only SOS gen
- B) Only SOS receipt
- C) Both gen & receipt
- D) Health fail
Correct Answer: Both gen & receipt
Q3. Operating voltage of RFID Tag provided on Centre of sleeper स्लीपर के केंद्र में दिए गए आरएफआईडी टैग का ऑपरेटिंग वोल्टेज
- A) 24 V DC
- B) 18 V DC
- C) 12 V DC
- D) None
Correct Answer: None
Q4. RFID Tag is ______ type of device आरएफआईडी टैग ______ प्रकार का उपकरण है
- A) Active
- B) Passive
- C) Active & Passive
- D) All a,b & c
Correct Answer: Passive
Q5. In context of kavach , RIU is provided at which of the following locations कवच के संदर्भ में, आरआईयू निम्नलिखित में से किस स्थान पर प्रदान किया जाता है?
- A) Automatic section
- B) LC gate
- C) IBS
- D) All a,b & c
Correct Answer: All a,b & c
Q6. In OS mode LS/FS if radio restored, speed limit = MRSP? OS मोड LS/FS में यदि रेडियो बहाल हो जाता है, तो गति सीमा = MRSP?
- A) Yes
- B) No
- C) Only for passenger trains
- D) Only after acknowledgement
Correct Answer: Yes
Q7. What does MA stand for? MA का पूरा नाम क्या है?
- A) Movement Algorithm
- B) Maximum Authority
- C) Movement Authority
- D) Manual Acknowledgement
Correct Answer: Movement Authority
Q8. Which tag resets odometry and direction? कौन सा टैग ओडोमेट्री और दिशा को रीसेट करता है?
- A) Adjustment/Junction Tag
- B) Exit Tag
- C) LC Tag
- D) Border ID Tag
Correct Answer: Adjustment/Junction Tag
Q9. Max distance betweeen normal Tag to normal Tag in block section ब्लॉक सेक्शन में सामान्य टैग से सामान्य टैग के बीच की अधिकतम दूरी
- A) 100 mts
- B) 200 mts
- C) 500 mts
- D) 1000mts
Correct Answer: 1000mts
Q10. Which tag warns of a level crossing gate? कौन सा टैग लेवल क्रॉसिंग गेट के बारे में चेतावनी देता है?
- A) LC Tag
- B) Exit Tag
- C) Signal Foot Tag
- D) Junction Tag
Correct Answer: LC Tag
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!